Herecká asociace oznámila nominace na Thálie 99

- Zástupci Herecké asociace oznámili ve středu v Praze jména celkem dvou desítek umělců nominovaných na prestižní ceny Thálie. Tato prestižní ocenění, udělovaná za mimořádné jevištní výkony v roce 1999, budou předána 25. března v historické budově Národního divadla v Praze.
Moderátor slavnostního večera, který v přímém přenosu odvysílá Česká televize, bude opět Boris Rösner.

V oblasti činohry byly nominovány Antonie Hegerlíková z pražského Divadla na Vinohradech, Helena Čermáková ze Zlína a Martina Stehlíková z Národního divadla v Brně.
Z jejich mužských protějšků byli nominováni brněnští herci František Derfler a Rudolf Krátký a také Viktor Preiss z pražského Divadla Na Fidlovačce.
Operní porota nominovala na ceny Thálie Dagmar Peckovou a Romana Janála z pražského Národního divadla a jejich brněnské kolegy Máriu Tkadlčíkovou a Zoltána Kordu.
V oboru tanečních žánrů jsou nominovány Taťána Juřicová z ND Praha, Jana Kosíková z ND Brno a Kateřina Rejmanová-Benešová z Baletu Praha a dále Stanislav Fečo z ND Praha, Ivan Příkaský z ND Brno a Filip Veverka z Divadla Josefa Kajetána Tyla Plzeň.
V poslední kategorii zaměřené na operetu, muzikál a jiné hudebně - dramatické žánry jsou mezi nominovanými Stanislava Fořtová z Divadlo Josefa Kajetána Tyla Plzeň, Markéta Sedláčková z Městského divadla Brno, Jan Ježek z Divadla Josefa Kajetána Tyla Plzeň a Jan Vondráček z pražského Divadla v Dlouhé.

Mezi nominovanými se osmkrát objevili umělci z brněnských scén a osmkrát i z Prahy. Třikrát byli nominováni herci z Plzně a jednou ze Zlína. Pět nominací patří brněnskému Národnímu divadlu a čtyři české první scéně v Praze.
Na problém, že tato ocenění jsou dostupná pouze českým umělcům, zatímco by mnohdy zasloužily ocenit i výkony cizích státních příslušníků, například v oblasti opery či baletu, upozornila předsedkyně operní poroty Eva Herrmannová.
"Kolegium pro udělování Thálií o tom bude hned po letošním ročníku jednat. Věřím, že se to změní," řekl na dotaz ČTK prezident Herecké asociace Jan Teplý. Nad letošním už 5. ročníkem Thálií převzala záštitu Dagmar Havlová.