Petr a Matěj Formanovi - Obludárium

Petr a Matěj Formanovi - Obludárium | foto: Archiv Mezinárodní festival Divadlo

Bratři Formani lákají na liliputy a mořské panny

Plzeňský festival Divadlo sice začne až ve středu 10. září, ale už má hit: zbrusu novou, u nás dosud nehranou inscenaci Petra a Matěje Formanových Obludárium.

Petr a Matěj Formanovi - ObludáriumNa nádvoří plzeňského pivovaru vyroste stan ve tvaru rotundy, v němž po deset večerů ožije atmosféra starých kabaretů, cirkusů a šantánů. Další osud nákladného Obludária v Česku je však zatím nejistý.

"Rádi bychom hráli ve velkých městech i v odlehlých vesničkách. Nejdřív však musíme sehnat dotace od krajů či ministerstva kultury. Stejné to bylo s předchozí inscenací Nachové plachty," vysvětlil režisér Petr Forman.

Představení vzniklo v koprodukci s více subjekty, jedním z nich byl právě plzeňský festival. Speciální dvoupatrový stan s dřevěným obložením uvnitř pomáhali vyvinout odborníci ve Francii a jeho stavba trvá tři dny.

Petr a Matěj Formanovi - Obludárium

Pod stanovou plachtu Formanovi zasadili vrstevnatou mozaiku z osudů barových tanečnic, cirkusáků, pouťových vyvolávačů a také "oblud" – lidí vystavujících nejrůznější deformace a anomálie: obrů, liliputánů či mořských panen.

Žánr lehce pokleslý
Petr a Matěj Formanovi - Obludárium"Po zkušenosti s hraním v malých městečkách jsme chtěli vytvořit představení, na které by se lidé ani z těch nejzapadlejších koutů nebáli přijít. A když mezi specifickou náladou starých nočních podniků a kabaretů objeví divadlo, bude to dobré," popisuje Petr Forman.

Inscenaci koncipoval především jako sled obrazů, v nichž hlavní roli hraje atmosféra, výtvarné zpracování a hudba živé kapely. Původně si však bratři Formanovi chtěli vyzkoušet jinak laděný kus, uvažovali dokonce o klasice, například o některé z her Williama Shakespeara.

"Zjistili jsme však, že pořád nevíme, jak na ni. Dlouho jsme pak hledali v literatuře, ale nakonec jsme se obrátili k lehce pokleslým žánrům. Lákalo nás spojení toho, čemu se říká  hanlivě 'pokleslé', s naopak vznešeně označovaným 'divadelním uměním'," dodal Petr Forman.

Petr a Matěj Formanovi - Obludárium

Petr a Matěj Formanovi - ObludáriumObludárium se bude v Plzni hrát až do 20. září, oficiální část festivalu Divadlo skončí již o dva dny dříve. Festival má program nabitý. Představí se zde například inscenace z horkého jihu: Slovinské národní divadlo s odvážnou adaptací Marlowova Edvarda II., známé srbské divadlo Ateliér 212 s hrou o současném srbském venkově Vymírání od mladého dramatika Dušana Spasojeviče. Trojici postjugoslávských scén uzavře Záhřebské divadlo mladých s inscenací  Na druhou stranu.

Plzeňské publikum tradičně rádo chodí na česká divadla. Letos se kromě Obludária dočká namátkou pražského Činoherního klubu a Divadla Komedie, brněnského Městského divadla či ostravských "Bezručů".