Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bídníci se vracejí na českou scénu

  11:17
Před jedenácti lety uvedl na scéně pražského Divadla na Vinohradech producent Adam Novák v režii Petra Novotného a s českými texty Zdeňka Borovce jeden z nejúspěšnějších světových muzikálů všech dob - Les Misérables, Bídníci. Byla to úspěšná inscenace s pozoruhodnými výkony Lucie Bílé, Karla Černocha, Petry Janů, Tomáše Trapla. A také Heleny Vondráčkové, Jana Ježka nebo Jiřího Korna, kteří se objeví i v nově připravovaném nastudování, opět v Novotného režii.

K účinkujícím se připojí i zpěvák Daniel Hůlka, Karel Gott nabídku na roli Jeana Valjeana odmítl. „Je to nádherná role, krásné melodie s texty Zdeňka Borovce, z nichž bych si rád některé v budoucnu zazpíval, ale starého psa novým kouskům nenaučíš - do 'Kolbenky' bych si každý večer už chodit nezvykl,“ říká s úsměvem Karel Gott.

Bídníci v roce 1992 spustili porevoluční muzikálovou lavinu: West Side Story, Jesus Christ Superstar, Evita, Rusalka, Vlasy, Dracula, Krysař, Někdo to rád horké, Zpívání v dešti, Johanka z Arku, Kleopatra, Galileo a další. O Praze se začalo psát a mluvit jako o středoevropské Broadwayi a zdálo se, že se zařadíme k takovým kontinentálním muzikálovým velmocem, jakými jsou Německo, Rakousko nebo Holandsko. Nestalo se tak.

Tuzemská muzikálová díla vytlačila světové kusy, prověřené časem i miliony diváků po celé planetě. Vznikl český muzikál, který se tím světovým nechal inspirovat, možná by se rád mezi jeho díla zařadil. Na tradici uvádění největších světových muzikálů chtějí navázat v GOJA Music Hall na pražském Výstavišti. Nedávno se vydal do Londýna zástupce agentury, aby mezi zde uváděnými muzikály našel nejvhodnějšího kandidáta. Z jednání o poskytnutí licence k některému z favorizovaných titulů nakonec vyšli vítězně Bídníci. Slavný muzikál se tak do Česka vrátí - premiéra je naplánovaná na 16. září.

Les Misérables jsou vůbec prvním francouzským muzikálem, který byl s úspěchem uváděn v mnoha dalších zemích. Na motivy románu francouzského romanopisce Victora Huga ho napsali skladatel maďarského původu Claude-Michel Schönberg a francouzský libretista narozený v Tunisu Alain Boublil. Oba spolupracovali od roku 1967 na řadě hitů francouzské pop-music, v 70. letech se nechali na Broadwayi a ve West Endu nadchnout muzikály West Side Story, Jesus Christ Superstar a Oliver!.

Možnost zkombinovat současnou hudbu s velkým příběhem se jim zalíbila, ale uvědomovali si, že domácí publikum bude chtít ryze francouzské téma. Prvním muzikálem této dvojice se stala Francouzská revoluce. Měla úspěch, a tak se zanedlouho na gramofonových deskách objevil jejich další muzikál, napsaný na motivy Hugova eposu. Toto téma bylo již mnohokrát převedeno na filmové plátno - známými verzemi jsou ty s Jeanem Gabinem, Linem Venturou, Liamem Neesonem nebo Jeanem-Paulem Belmondem.

V roce 1980 měli Bídníci premiéru v pařížském Paláci sportu - v sále pro čtyři tisíce diváků. Když je o několik let později uslyšel z gramofonové desky úspěšný britský producent Cameron Mackintosh, okouzlila ho Schönbergova hudba. Pochopil však, že francouzská verze vychází z detailní znalosti románové předlohy, ale pro britského diváka by byla nesrozumitelná. Autoři museli libreto přepracovat a řadu věcí vysvětlit.

V podobě, jak ho známe dnes, měl muzikál Bídníci světovou premiéru v londýnském divadle Královské shakespearovské společnosti Barbican 8. října 1985, po dvou měsících se přesunul do londýnského West Endu. Tam se hraje osmnáctým rokem a je třetím nejdéle hraným divadelním představením v historii - po divadelní hře Agathy Christie Past na myši a muzikálu Kočky.

Před osmi lety uspořádal producent Cameron Mackintosh v londýnské Royal Albert Hall velkolepý koncert, který by se dal nazvat Bídníci po deseti letech. Muzikál byl uveden v koncertní podobě, show se navíc zúčastnila plejáda interpretů ze světových inscenací. Například 16 představitelů hlavní role Jeana Valjeana, za českou inscenaci nechyběl Jan Ježek. Na jevišti vystoupilo 250 zpěváků. Koncert zaznamenávala BBC i další televizní společnosti včetně japonské.

V třiatřiceti zemích vidělo muzikál Bídníci více než 45 milionů diváků. Představení se dosud hrálo v devatenácti jazykových verzích - například i v dánštině, estonštině, hebrejštině, japonštině nebo maďarštině. Bídníci získali přes 50 mezinárodních cen a ocenění, mezi kterými je i osm nejvýznačnějších broadwayských cen Tony (obdoba filmových Oscarů) a dvě Grammy.

Jiří Korn

Autoři:

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

11. května 2024  11:10,  aktualizováno  12.5

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo....

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

6. května 2024  12:28

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za Česko oheň a dynamický tanec. Aiko zpívala v semifinále Eurovize, neuspěla

9. května 2024  10:30,  aktualizováno  23:15

Ve švédském Malmö se konal druhý semifinálový večer mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song...

Zemřel Miroslav Imrich, hlas Tanga a Abraxasu. Tělo našli u železniční trati

5. května 2024  16:55,  aktualizováno  23:01

Odešel jeden z hlasů a ústředních členů kapely Abraxas. Zpěvák a skladatel Miroslav Imrich zemřel...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stará parta z Pána prstenů se vrací, v novém filmu bude lovit Gluma

9. května 2024  19:07

Tým scénáristů známých pro trilogie Pán prstenů a Hobit ve složení Fran Walshová, Philippy...

Se zlem už nebojují princové, Vánoce obstarají naopak Tři princezny

13. května 2024  20:59

V Českém Švýcarsku, které před dvěma lety zachvátil požár, začalo natáčení letošní vánoční pohádky...

GLOSA: Má vlast Berlínských filharmoniků byla pouhou hudbou. Ale jakou!

13. května 2024  16:37

Poprvé v historii přednesli Smetanovu Mou vlast na úvod Pražského jara Berlínští filharmonikové se...

A diváci byli pod sedadly. Zemřela Susan Backlinieová, první oběť Čelistí

13. května 2024  16:31

Ve věku 77 let zemřela americká herečka a kaskadérka Susan Backlinieová, která se proslavila jako...

OBRAZEM: Jean-Michel Jarre společně s kytaristou Queen okouzlil Bratislavu

13. května 2024  15:29

Francouzský skladatel a hudebník Jean-Michel Jarre, jeden z průkopníků elektronické hudby, odehrál...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...