Nejmenší druh umění

- Pražská Galerie Miro v Klášteře dominikánů získala pro svou výstavu exponáty sibiřského mistra miniaturního umění, které je možné vidět pouze pod lupou nebo pod mikroskopem. Anatolij Koněnko dokáže psát na zrnka rýže nebo obilí, provrtávat lidské vlasy anebo třeba zavěsit zámek na mravenčí nožičku. Ve výstavní síni Galerie Miro můžete tedy vidět Eiffelovu věž uvnitř višňové pecky, Ježíše Krista na řezu makového zrna, Otčenáš v angličtině napsaný na vlasu, autoportrét Puškina na rýžovém zrně nebo plachetnici na křídle komára.

Kromě těchto minipředmětů viditelných jen pod lupou vytváří Anatolij Koněnko kopie obrazů slavných mistrů. Pražská galerie se pyšní například Danae od Rembrandta ve velikosti 12 x 13 mm, portrétem Johna Lennona nebo Václava Havla. Kopie děl, pocházející většinou od slavných malířů, jsou namalovány na mamutí kosti, která je pro tuto bleší práci prý nejlepším materiálem.

Jakoby toho nebylo málo, vymyslel si Koněnko ještě další specialitu – miniaturní knihu. Začal u rozměru 20 x 30 mm, ve kterém vydal například Puškinova Oněgina nebo Shakespearovy Sonety. Tato velikost však nebyla konečná, a tak se nejmenší knihou na světě stala kniha ve velikosti 0,9 x 0,9 mm. Taková četba však není jednoduše k sehnání, protože se počet výtisků pohybuje pouze kolem stovky. Výstava nazvaná Umění pod mikroskopem je opravdu světovou raritou a v Praze ji můžete vidět do 2. května.

Exponáty je možné vidět jen pod lupou a pod mikroskopem