Mandragora má premiéru: Před penzí

Druhou premiérou v této sezoně bude v zítra večer v divadle Mandragora inscenace Thomase Bernharda Před penzí, v originále Vor dem Ruhestand. "V českém překladu lze hru rakouského dramatika přeložit Před penzí. Inscenace je brána jako komedie o německé duši, o duši nemrtvé - dobře konzervované," říká dramaturg představení Petr Pavel Procházka.

Premiéra nového studentského představení se uskuteční v divadle Mandragora vedle Divadélka v klubu v budově Městského divadla Zlín v pátek v 19 hodin.  Nejbližší reprízy představení se uskuteční ve čtvrtek 15. března a v úterý 20. března.

Režisérem představení je Konrád Popel, který působí v prostějovském divadle Hromadná procházka. Zde má na svém kontě například Charmsovu Stařenu nebo Nezvěstného Franze Kafky.


"V Bernhardově textu lze nalézt úžasnou paralelu s naším komunismem. Lidé v podstatě velmi rychle zapomněli na to, co zde bylo před jedenácti lety. Rozdíl mezi nacismem a komunismem vidím v tom, že nacismus byl veřejně odsouzen, kdežto komunismus v naší republice sice padl, ale mnozí lidé odpovědní za činy z minula žijí dál a některým se daří velmi dobře," nastiňuje podstatu hry dramaturg.


Jako stínový dramaturg na dálku spolupracuje Jiří Trnka, který působí v pražském divadle Rokoko. Původní text přeložil Josef Balvín, scény a kostýmy navrhl a upravil Bohuslav Korec a hudbu složil Ladislav Mrlík.


Thomas Bernhard napsal inscenaci v sedmdesátých letech a sám tvrdil, že měla být brána jako komedie. Hlavní postavou inscenace je bývalý důstojník SS, který se po válce na deset let zavře do sklepa, změní svou identitu a stane se soudcem. Děj inscenace se odehrává 7. října, kdy bývalý nacista slaví každoroční Himmlerovy narozeniny. První z jeho dvou sester je tělesně postižená marxistka a druhá stojí za bratrem. Na oslavě se vzpomíná a zároveň se rozvíjí složitá diskuse o důstojnosti a morálce jedince.


"Hru Před penzí beru osobně jako hororovou oslavu. Důležité je, aby lidé nepřestali přemýšlet o věcech, které byly a hlavně, aby na ně nezapomínali," říká Petr Pavel Procházka.


Hlavní role obsadili stejní herci jako v Adámkově Horroru, který měl premiéru v půli prosince. Jsou to studenti třetího ročníku dramatického ateliéru Zlínské soukromé vyšší odborné školy umění Jan Vápeník, Kristýna Uhrová a Iva Petrovicová.