Figuríny ukazují mučení ve středověku

Brno - Různé způsoby mučení představuje výstava "Utrpení v historii lidstva" v Janské ulici v Brně. Poprvé v Česku budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si jedinečnou expozici 43 voskových figurín, které zapůjčilo antropologické muzeum v Petrohradu.

Podle organizátora akce Miroslava Miřejovského mohou návštěvníci vidět například narážení na kůl, vplétání do kola, natahování na skřipec, ukřižování a poprava na
elektrickém křesle.

Na výstavě jsou i figuríny Ivana Hrozného, Adolfa Hitlera a nacistického lékaře Josefa Mengeleho, který dělal pokusy na lidech.

"Nechybí ani harakiri japonských samurajů. Indiánský zvyk vytrhávání srdce z těla nepřítele jsme nakonec raději vynechali," řekl Miřejovský.

Zjemněním má být scéna znázorňující balzamování těla egyptského faraona Ramsese III. a dánský kralevic Hamlet, přemítající nad lebkou.

Výstava, která není doporučena dětem, bude otevřena denně od 10 do 18 hodin. Po 20. listopadu se přesune do Prahy.

Loni mohli Brňané a později i obyvatelé dalších měst možnost zhlédnout výstavu zachycují anomálie lidí, kteří skutečně žili. Asi nejzajímavější voskovou figurínou byla socha mexičana Pascala Pinotase, který měl dvě hlavy nad sebou.

"Utrpení v historii lidstva" - tak se jmenuje výstava, která je v bývalém obchodu s dětskou obuví v Janské ulici v Brně z antropologického muzea v Petrohradě. K vidění je například vplétání údajné čarodějnice do kola. (24.10.2001)

"Utrpení v historii lidstva" - tak se jmenuje výstava, která je v bývalém obchodu s dětskou obuví v Janské ulici v Brně z antropologického muzea v Petrohradě. Jsou zde i figuríny nacistických zločinců při mučení vězňů. (24.10.2001)

"Utrpení v historii lidstva" - tak se jmenuje výstava, která je v bývalém obchodu s dětskou obuví v Janské ulici v Brně z antropologického muzea v Petrohradě. K vidění je například narážení na kůl. (24.10.2001)

,