Cypres Hill přitáhli rekordní návštěvu

Už podle ankety na webu Rock for People byl pro návštěvníky největším tahákem druhý den festivalu, který nabízel americké hip-hopové hvězdy Cypress Hill. A bylo tomu tak. Podle pořadatelů společně s Junkie XL, Tata bojs, Vypsanou fixou, Kryštofem, Mig 21 a dalšími rekordní počet diváků.

On-line fotogalerie

"Myslím si, že tady bylo v pátek více než dvanáct tisíc lidí. Přesné číslo však ještě nemáme, ale odhadem jich bylo mezi čtrnácti a patnácti tisíci," uvedl Michal Thomes, jeden z hlavních organizátorů festivalu, který zatím - v rozporu s tradicí - netrápí špatné počasí. Celý pátek svítilo slunce a tak množství návštěvníků trávilo čas kromě poslechu kapel třeba opalováním.

Druhý festivalový den otevřel pro kapely další dvě pódia - jedno velké a jedno ukryté v cirkusovém kulatém stanu, v němž našli místo především klubové kapely typu Divoký srdce, November 2nd či Phil Shöenfelt se skupinou Southern Cross. Na hlavním pódiu u běžecké dráhy se vystřídali středněproudově zaměření Anna K, Chinaski, Kryštof či Mig 21, druhé patřilo tvrdším žánrům a formacích Vypsaná fixa, Sunshine či Wohnout.

Přestože jsou pódia od sebe odvrácená v pravém úhlu, občas jedna kapela přebíjela druhou. "Měla jsem dnes sen, že hraju na jednom pódiu v Českém Brodě a na druhém je nějaké hácéčko, které mě přehluší. A taky že jo," glosovala Anna K. své vystoupení, doprovázené nejen svými muzikanty, ale i hlasitou produkcí kapely Sunshine.

Nicméně návštěvníci to brali s nadhledem a naopak oceňovali kvalitu nazvučení hlavního pódia. "Mají to tady nazvučené určitě lépe, než například v Třinci," zhodnotila jedna z návštěvnic festivalu.

A pak už se pomalu blížil večer a s ním i hodinový blok amerických hvězd Cypress Hill. "Jen doufám nebudou zvučit přes hodinu, jako Bloodhound Gang a pak budou mít ještě další hodinu zpoždění," přál si dopoledne jeden z návštěvníků.

Musel být proto večer spokojen - kapela se na pódium dostavila včas a od první chvíle nenechala v klidu diváky - mnozí v hiphoperských kšiltovkách či kapucích - široko daleko. Cypress Hill podle očekávání spustili ostrý hip-hop s texty plné nepublikovatelných výrazů a jejich vystoupení patří k jedněm z nejlepších, které festival zažil.

Sobotní program pak nabízí další eso - koncert britských Levellers, ze zahraničí dorazí i italští Modena City Ramblers, z domácí scény se představí Tři sestry, Divokej Bill, Mňága a Žďorp, Monkey Business či Vladimír Mišík s Etc...

První festivalová noc se neobešla bez nepříjemností v podobě devíti rozřezaných a vykradených stanů. "Téměř pravidelně to patří nejen k naší akci, ale ke všem, kde lidé nechávají stany bez dozoru, což tyto individua láká. Ale mám pozitivní zprávu, že ochrance se podařilo některé zloděje chytit, a podařilo se zadržet hodně ukradených věcí. Kdo tedy postrádá své ukradené věci, ať se obrátí na Městský úřad v Českém Brodě," poznamenal Thomes za pořadatele.