ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Karlovarský kraj motivuje lékaře seniory: 50 tisíc, když oddálí odchod do důchodu

  • 3
Rozšířit motivační balíček pro lékaře také o ty, kteří už mají nárok odejít do důchodu, chce Karlovarský kraj. Nově tedy mohou podporu získat i praktičtí lékaři ve věku nad 65 let. V regionu jich není málo. Praktici i zubaři mohou získat 50 tisíc korun ročně, pokud se rozhodnou oddálit odchod do důchodu.

Nejhorší je situace u praktických lékařů pro děti a dorost. „V kraji jich je celkem 49. Jednadvacet z nich je už starších, a mohou tak dosáhnout na motivační příspěvek kraje,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek. Podle návrhu by každý lékař, který odloží odchod do důchodu, mohl získat 50 tisíc korun za kalendářní rok. Jedinou podmínkou je věk.

Hejtman Kulhánek připustil, že tento krok systémově není úplně dobrý. „Je to dočasné řešení pro překlenutí přechodné doby, než do regionu přijdou mladí absolventi vysokých škol,“ vysvětlil. Žádného lékaře přitom kraj nebude nutit využít této možnosti. „Je určená pro ty, kteří o ni projeví zájem,“ zdůraznil Kulhánek.

O program pro studenty je velký zájem

Motivační balíček, kterým se kraj snaží řešit notorický nedostatek lékařů, je podle hejtmana nejkomplexnější v rámci celé České republiky. Na lékaře v důchodovém věku ale zatím jeho autoři nemysleli. To se podle Kulhánka změnilo na základě návštěv v městech a obcích regionu.

Kolika lékařů se týká motivační projekt kraje?

Pro dospělé
127 lékařů, nad 65 let 44

Pro děti
49 lékařů, nad 65 let 21

Zubaři
143 lékařů, nad 65 let 52

„Právě při nich zazněla myšlenka, že když už lákáme do regionu mladé lékaře, měli bychom se zamyslet i nad tím, abychom udrželi ty stávající,“ vysvětlil hejtman. Podotkl, že motivační program pro praktické lékaře a zubaře by kraj rád vypsal minimálně v příštím roce.

Podpora lékařů má v kraji mnoho podob. Jednou z nejvyhledávanějších je stipendijní program pro studenty medicíny. Ti mají šanci získat až 150 tisíc korun za akademický rok. Podmínkou je, aby po absolvování vysoké školy zůstali v kraji minimálně pět let.

Zájem o tuto formu podpory je tak velký, že kraj musel letos navýšit peníze na ni určené. Původní čtyři miliony nestačily, v květnu proto kraj podporu navýšil o dalších šest milionů. V příštím roce by podle Petra Kulhánka měli studium dokončit první z těch, kteří stipendium brali.

Novinkou v motivačním balíčku je rovněž stipendijní program pro studenty doktorského studia lékařských fakult. Týká se dalšího profesního vzdělávání stávajících lékařů, mezi kterými podle hejtmana vyvolala tato možnost pozitivní ohlas. „V plánu je vyplácet doktorandům 75 tisíc korun za rok,“ poznamenal hejtman.

16. listopadu 2022