ilustrační snímek | foto: Petr Eret, MF DNES

Míst na středních školách v Karlovarském kraji bude více než deváťáků

  • 2
Celkem jednatřicet středních škol v Karlovarském kraji je připraveno otevřít ve školním roce 2024/2025 první ročníky. Zřizovatelem jednadvaceti z nich je kraj, osm je soukromých a dvě jsou zřizované ministerstvy. Ty, jejichž zřizovatelem je kraj, nabízejí více volných míst, než je aktuální počet deváťáků na základních školách.

Přesný počet nabízených míst v prvních ročnících bude známý na konci listopadu po poradě s řediteli jednotlivých krajských středních škol. „Ve stejném termínu pak bude jasná definitivní skladba otevíraných oborů,“ upřesnila Jitka Čmoková, mluvčí krajského úřadu.

Co se přijímacích řízení týká, zatím se ví pouze to, které školy je vyžadovat nebudou. „Jde pouze o obory vzdělání s talentovou zkouškou a v oborech zkráceného studia pro získání středního vzdělání s maturitní zkouškou. Dále se jednotná přijímací zkouška nekoná v oborech vzdělání s výučním listem,“ vysvětlila mluvčí krajského úřadu.

Jednotná přijímací zkouška je pak povinná ve všech maturitních oborech včetně oboru gymnázium se sportovní přípravou. „Avšak ve všech oborech vzdělání může ředitel školy v kritériích pro přijímací řízení stanovit školní přijímací zkoušku. Kritéria a záměry se zveřejňují vždy do 31. ledna,“ dodala Jitka Čmoková.

25. května 2023