Pohřebiště německých vojáků v Chebu

Pohřebiště německých vojáků v Chebu | foto: Martin Stolař, MAFRA

V Chebu mají hřbitov pro německé vojáky

Pětašedesát let po skončení války byl v Chebu zpřístupněn hřbitov německých vojáků, kteří padli na českém území. Jsou zde ostatky na pěti a půl tisíce Němců, které byly exhumovány na několika místech po celé republice.

O důstojné spočinutí válečných obětí se zasadil německý Lidový spolek pro péči o válečné hroby. "Z 5 598 ostatků těl padlých Němců se nám podařilo identifikovat 2 734 lidí," uvedl mluvčí německého Lidového spolku pro péči o válečné hroby Fritz Kirchmeier.

Ostatky spolek postupně exhumoval ze 145 míst v Česku a po jednáních s několika hřbitovy v Česku se nakonec rozhodlo o Chebu. Zdejší radnice nabídla nevyužívanou část městského hřbitova, kterou spolek zvelebil.

"Je jen dobře, že mrtví mají konečně důstojné pohřebiště a že máme kam dát květiny. Když je nemohu dát na hrob svého strýce, který padl v Rusku a o kterém toho moc nevíme, tak alespoň našim spoluobčanům," řekl Joachim Kral z Německa.

Kromě vojáků zde spočinulo asi pět set německých civilistů.

Na sobotní pietní akt se přišly na chebský hřbitov poklonit památce příbuzných a známých téměř čtyři tisíce lidí převážně z Německa.

Mají mít němečtí vojáci v Čechách důstojné hroby?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 4. října 2010. Anketa je uzavřena.

ano
ano 104
ne
ne 46