Na tiskové konferenci v rámci ostrovského festivalu Oty Hofmana představili tvůrci připravovaný film Útěk. Na snímku jsou herci Kanwar Šulc a Jakub Barták. (10.10.2023) | foto: ČTK

Slavný film Útěk podle předlohy Oty Hofmana se dočká nového zpracování

  • 2
O tom, že dílo scenáristy Oty Hofmana má mladým divákům co říct i po více než půlstoletí, je přesvědčený režisér a scenárista David Laňka. Rozhodl se proto znovu na filmové plátno převést Hofmanovu knihu Útěk. Svůj záměr tento týden spolu s realizačním týmem prezentoval na 55. ročníku Dětského filmového a televizní festivalu Oty Hofmana v Ostrově.

Oproti původnímu filmu z roku 1967 dozná ten nový, který Laňka začne natáčet v listopadu, minimum změn. „Přidal jsem do něj možná dvě nová sprostá slova a jeden hanbatý časopis,“ s nadsázkou říká režisér.

Ota Hofman situoval příběh dvou chlapců na útěku na předměstí Prahy. Nová verze se bude odehrávat v kulisách Orlických hor. „Je to proto, že se děj odehrává v jakémsi bezčasí. Snadněji si tam představíte, že jste o několik desítek let zpátky,“ vysvětluje režisér.

V původním zpracování se v rolích hlavních dětských hrdinů představili Ivan Vyskočil a Roman Skamene, pro kterého to byla úplně první role. „Jsem trochu pověrčivý, a tak jsem oběma hercům dal role i v mém filmu. Ivan Vyskočil zahraje ředitele školy, Roman Skamene pak prodavače v trafice,“ přiblížil obsazení.

Do dětských rolí obsadil Jakuba Bartáka a Kanwara Šulce. „S Kubou už jsem točil, Kanwar je podle mého obrovský objev. Najít mladé herce s opravdovým civilním projevem byl ale boj,“ doplňuje autor nového zpracování knihy.

Děj se točí kolem útěku dvou chlapců. Mladší utekl z domova, když na něj padlo podezření ze zapálení stodoly, starší pak z pasťáku poté, co napadl ošetřovatele. Společná cesta dvou kluků, kteří to v životě nemají jednoduché, trvá sice jen dva dny, oba se však během nich změní. A oba poznají, že přátelství se někdy může zrodit i ze strachu a v situacích, kdy vám jde o život.

Při práci na scénáři David Laňka spolupracoval se synem autora knihy Otto Hofmanem. Ten měl jedinou, ale pro něj zásadní podmínku. „V knize i filmu mého otce byly doslovně přepsané mé poznámky ze žákovské knížky. A ty se objeví i v novém zpracování,“ vysvětluje Otto Hofman.

První klapka filmu padne 4. listopadu. Premiéru by mohl mít příští rok v Ostrově na festivalu, který nese jméno autora knihy.

19. června 2018