Podhradí, zřícenina Dolního zámku a zřícenina hradu Neuberg.

Podhradí, zřícenina Dolního zámku a zřícenina hradu Neuberg. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Podhradí láká turisty na výhled ze staré věže a výlet po naučné stezce

  • 0
Na Ašsku začala nová sezona. Návštěvníci si tu mohou prohlédnout zbytky panského sídla a vychutnat výhled do kraje, který nabízí přes dvacet metrů vysoká věž. Hradní areál už je upravený, nálety jsou vyřezané. Areál plný pozůstatků historických staveb je volně přístupný, do věže se ale turisté jen tak nedostanou.

„S ohledem na bezpečnost věž volně přístupná být nemůže, ale máme klíče a turisté si je půjčují. Na internetu i na cedulích v obci si přečtou, že klíč je možné si ve všedních dnech vyzvednout na obecním úřadu, o víkendech pak v hospodě nebo na zavolání přímo u mne,“ říká starostka Podhradí Kamila Červenková.

„Pokud je to větší skupina návštěvníků nebo třeba dětský tábor, tak s nimi také jdu, abych jim řekla něco z historie Podhradí. Přemýšlíme, jak výstup na věž a vyhlídku ještě zpestřit. Zatím ale nechci nic prozrazovat,“ dodává. V roce 2019 zpřístupněná věž je součástí hradního a zámeckého areálu rodu Zedwitzů. Do dnešních dnů se však z většiny budov dochovaly jen části zdí.

Historický areál není jen skanzen

Dominantu celého Podhradí protíná naučná stezka. Ke každému objektu, jehož zbytky zde stojí, patří tabule s popisem historie i dochovanými fotografiemi. „Lidé se dozví zajímavosti třeba o Horním a Dolním zámku, o kostele, o pivovaru. A ta věž, to je taková třešinka na dortu,“ směje se starostka.

Historický areál ale není jen skanzen. Místní lidé jej využívají k setkávání. Konají se tu oslavy, svatby a tradiční letní slavnosti. Také pro letošní rok jsou naplánovány na poslední prázdninovou sobotu. Promítá tu také každoročně letní kino.

V obci kdysi stály čtyři zámky

Na místě dnešního Podhradí se počátkem 13. století usadili páni z Neubergu. Sídlo si postavili na vysokém skalním ostrohu. První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1288, kdy jej nakrátko císař propůjčil v léno pánům z Plavna. Do rukou Neubergů se ale hrad brzy vrátil. V jejich majetku zůstal až do roku 1395, kdy rod vymřel po meči. Poté jej získal jako dědictví šlechtický rod Zedtwitzů. Ten jej držel bez přestávky dalších 550 let.

V obci, která dříve nesla jméno právě Neuberg, stály v minulosti hned čtyři zámky. Dnes zbyly na místě jen ruiny a přes dvě desítky metrů vysoká věž. Ta je v současnosti nejstarší stavbou celého Ašska. Připomínku dávné historie obec před lety zpřístupnila jako rozhlednu. Její vrchol nabízí nezapomenutelný výhled do širokého okolí.