ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Dobrá zpráva pro obyvatele Chebu. Terea jim vrátí část peněz za teplo

  • 1
Městská společnost Terea bude chebským obyvatelům vracet část peněz, které zaplatili na zálohách za teplo a teplou vodu. Podle předběžných výsledků se totiž dají očekávat přeplatky.

Podle chebského starosty Jana Vrby právě probíhá vyúčtování služeb za loňský rok. Jak vysoké přeplatky budou, to se ukáže až po kompletním dokončení vyúčtování, které právě probíhá.

„Terea topila lehkým topným olejem, protože cena této komodity byla pod zastropovanými cenami plynu. Takže tam se dá očekávat úspora. Navíc se společnosti podařilo prodat i nějakou elektrickou energii, vyrobenou v chebských teplárnách,“ vysvětluje starosta.

Podle Vrby je v této oblasti situace poměrně složitá, na výrobu elektřiny totiž neplatí zastropované ceny plynu. „Na druhou stranu se podařilo pečlivým sledováním trhu tuto elektřinu velmi výhodně prodat. Bylo to zrovna ve chvíli, kdy Německo zaznamenalo větší výpadek a cena vylétla hodně nahoru,“ popsal situaci starosta Vrba.

O firmu se město dělí s Accolade

Doplnil, že společnosti se rovněž daří nakupovat výhodně plyn, jehož cena v současnosti klesá. „Dá se říci, že snaha o optimalizaci cen pro spotřebitele probíhá. My bychom toho chtěli využít a vylepšit cenovou strategii i pro letošní rok,“ doplnil starosta Vrba.

Společnost Terea patří v Chebu k největším dodavatelům tepla. Komoditu dodává například i do Aše. Ve firmě mají Chebští padesátiprocentní podíl, druhou polovinu nově od loňského podzimu vlastní firma ze skupiny Accolade. Pro Accolade, která se zaměřuje na stavbu a pronájem průmyslových nemovitostí, jde o první investici do tohoto odvětví.

Accolade Holding působí v několika zemích Evropy, ve kterých investuje do moderní a udržitelné infrastruktury pro podnikání světových značek především z e-commerce, zpracovatelského průmyslu a logistiky.