Historický důl Johannes se nachází nedaleko Božího Daru.

Historický důl Johannes se nachází nedaleko Božího Daru. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Helmy a holínky se nově fasují v ústí štoly Johannes. Opožděná sezona začíná

  • 0
V pondělí 31. května začíná další návštěvnická sezona ve štole Johannes na Zlatém Kopci u Božího Daru. Stejně jako ta loňská bude ovlivněna koronavirovou pandemií. Kvůli ní se začíná s měsíčním zpožděním. Zato s významnou novinkou, která má návštěvníkům přinést větší pohodlí.

Osobní věci i svá kola si totiž budou moci před prohlídkou uschovat v novém objektu zázemí, který byl vybudován hned vedle ústí štoly.

Na stejném místě dostanou i výbavu nezbytnou pro cestu do podzemí – helmy, svítilny, holínky a pláště. 

„Vybudování nového obslužného objektu výrazně zpříjemní návštěvu štoly Johannes, a to jak turistům, kteří nebudou muset stoupat ke štole s plným vybavením, tak průvodcům, kteří dosud před každou prohlídkou museli sbíhat dolů do údolí a s návštěvníky se pak vracet zpět,“ uvedla Blanka Nováková, jednatelka společnosti Služby Boží Dar s.r.o., která štolu Johannes provozuje. 

Vybudování nového zázemí stálo 1,5 milionu korun, z toho čtyři pětiny uhradila Evropská unie.

Zájemci o prohlídku si budou moci vybrat buď základní prohlídkovou trasu, nebo delší Velkou naučnou trasu. Ti odvážnější mohou vystoupat z dolu na povrch i po dřevěných žebřících umístěných v asi 40 metrů hluboké šachtě.

Holínky, helmy a pláštěnky. Prohlídka krušnohorského dolu je pro otrlé

„Podobně jako další historické štoly a doly v Krušných horách jsme se připravovali na uvolnění vládních restrikcí průběžně. Prováděli jsme jarní úklid, technické prohlídky výdřev, žebříků a další přípravné práce. Když pečujete o historickou památku ze 16. století a navíc v krušnohorském podzemí, nelze opravdu otevřít přes noc. Naši průvodci mají oba prohlídkové okruhy: základní i velkou trasu s výstupem po žebřících k žentouru, opravdu dokonale zmapovány,“ konstatovala jednatelka božídarské organizace.

V podzemí stráví návštěvník 1,5 až 2,5 hodiny podle druhu prohlídkové trasy při stabilní teplotě 7 stupňů, takže průvodci doporučují teplejší oblečení a pevnou obuv.

24. dubna 2015

„Velká trasa je pro některé návštěvníky fyzicky náročnější, čeká je takzvaná plazivka, tedy úzká chodba, kterou lidé absolvují po kolenou nebo vleže. Na závěr velké trasy je to pak výstup 40 metrů po žebřících nahoru na povrch téměř pod vrcholek Kaffenbergu,“ popsala možné nástrahy prohlídky podzemí Nováková.

Štola Johannes na Zlatém Kopci u Božího Daru je součástí památky světového dědictví UNESCO Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří. Štola je jedinečným dokladem těžby železných, cínových a měděných rud po dobu téměř čtyř století. Jde o mimořádně zachovalý komplex navzájem propojených důlních děl, ve kterém lze zhlédnout i dvě obrovské podzemní komory vyrubané už v 16. století.