Jürgen Seifert (vpravo) se svými kamarády u chebského okresního soudu.

Jürgen Seifert (vpravo) se svými kamarády u chebského okresního soudu. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Rehabilitovaný Němec žádá vyšší odškodné za zranění a věznění v ČSSR

  • 84
Rehabilitovaný Němec Jürgen Seifert se nechce smířit s výší odškodnění, které mu český stát vyměřil za nezákonné věznění v Československu po pokusu přejít hranice do západního Německa v roce 1983. Utrpěl tehdy i vážná zranění, když ho služební pes pokousal na stehně a genitáliích.

Když Okresní soud v Chebu loni v říjnu Jürgena Seiferta rehabilitoval s tím, že jeho věznění v bývalém Československu v souvislosti s pokusem přejít u Chebu hranice do někdejší SRN bylo nezákonné, cítil osmašedesátiletý Němec zadostiučinění.

Pak ale dostal do ruky protokol o odškodnění a nevěřil svým očím. Za útrapy, které tehdy zažil, za věznění a vážné zranění, s jehož následky se potýká dodnes, mu české ministerstvo spravedlnosti přiznalo částku přibližně 20 tisíc korun. 

Vzdát se nehodlá. Prostřednictvím svého právního zástupce žádá, aby se jeho případem ministerští úředníci opět zabývali. 

„Jedná se o to, že některé dokumenty a lékařské zprávy, které byly psány v němčině, ministerstvo neuznalo. Proto jsme tyto zprávy přeložili a ministerstvu jsem je znovu zaslal s žádostí, aby je projednalo dodatečně,“ uvedl advokát Lubomír Müller, který Seiferta v Česku v této věci zastupuje. 

Podle jeho slov z hodnocení vypadl například psychologický posudek, jehož zpracovatel hodnotí psychickou újmu a posttraumatickou poruchu, kterou Seifert kvůli zákroku československých pohraničníků trpí.

Tehdy dvaatřicetiletého Jürgena Seiferta totiž v roce 1983 nedaleko Chebu, jen kousek od vytoužené svobody, při zatýkání zle pokousal na stehně a genitáliích služební pes. 

Muž se kvůli tomu musel podrobit několika operacím, následky má dodnes. Na 7. listopad 1983, kdy se ocitl jen pár kroků od německé hranice, nevzpomíná v dobrém. 

„Zaslechl jsem ránu, snad výstřel z nějaké zbraně, tak jsem padl k zemi. Už jsem ležel, když na mne skočil služební pes a zahryzl se mi do levého stehna. Poté ke mně přiběhli nějací lidé, psa odtrhli a dali mi něco přes obličej. Ruce mi spoutali za zády. V protokolu však chybí, že mne poté pes napadl ještě jednou. Tentokrát zaútočil přímo na genitálie. Utrpěl jsem vážné zranění, které mne stále trápí,“ popsal Seifert hrůzný zážitek u tehdy ostře střežené československé hranice.