ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Lidé v Chodově vystavili stopku supermarketu, měl vyrůst na zelené louce

  • 0
V neprospěch investorů, kteří chtěli na zelené louce v sousedství někdejší restaurace Dukla v ulici U Porcelánky postavit obchodní centrum, dopadlo historicky první referendum v Chodově na Sokolovsku. To se konalo souběžně s volbami do krajského zastupitelstva. Nesouhlas se záměrem vyjádřilo 1 600 voličů, pro výstavbu jich bylo 1 247.

Tato čísla znamenají účast 28,55 procenta. Požadovaná účast v referendu tak, aby bylo platné, je přitom 35 procent. 

„I když volební účast těsně nestačila k tomu, aby bylo referendum platné, hodlám dostát svému slibu a výsledek referenda budeme s kolegy respektovat,“ uvedl starosta Chodova Patrik Pizinger. „Upřímně děkuji všem Chodovákům, kteří přišli k volbám a využili svého práva rozhodnout o budoucí podobě našeho kraje a našeho města,“ doplnil starosta.

Podle něj bude nyní vedení města společně s jeho obyvateli hledat řešení pro smysluplné využití celé lokality. Poskytnutí prostoru pro výstavbu nových obchodů vnímal Chodov jako zásadní rozhodnutí na desítky let a ani zastupitelé nebyli zajedno. Právě referendum mělo za úkol dát vedení města jasnou odpověď, jak s jednou z největších zelených ploch ve městě naložit.

Podle zástupců investora mělo mít centrum podobu jednopodlažního objektu se zelenou střechou, který by poskytl místo pro pět prodejen. Nabízet mohly drogerii, oděvy či obuv.

Investor se poprvé na město s nabídkou výstavby obrátil už v roce 2017. Tehdy se proti záměru postavili zejména lidé, kteří bydlí v lokalitě mezi ulicemi U Porcelánky, Dvořákova a ČSO. Realizace projektu by totiž znamenala největší zábor zelené plochy za poslední dvě desítky let. 

„V dnešní době, kdy se řeší každý strom a každá další betonová plocha zvyšuje teplotu ve městech, je to něco, co musíme brát vážně,“ konstatoval před nedávnem starosta Chodova Patrik Pizinger.