Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tlačit obránce v ragby je výborný pocit, jen na to musí mít redaktor sílu

  18:26
Jako každý špatný nápad i tento začal nad půllitrem. „To ragby, to je stejně sport. Žádný manekýni a simulanti,“ pronesl kamarád, když televize v hospůdce přenášela jeden ze zápasů právě konaného mistrovství světa. A tak slovo dalo slovo a redaktor Petr Toman si jeden z nejsledovanějších světových sportů vyzkoušel na vlastní kůži.

Osud tomu zřejmě chtěl, když mi do cesty postavil Daniela Homolku z karlovarského týmu. „Přijďte si zahrát. Vemte si jen chrániče na zuby,“ nabádal mě hráč karlovarského celku.

„Hlavně ať se mu nestane nic s rukama, já za něj pracovat nebudu,“ odvětil mu kolega z redakce. „No, já už mám šestkrát vyhozený rameno, tak nic neslibuji,“ odvětil Homolka. A červíček začal pracovat.

Ten se změnil v červa poté, co jsem si koupil chrániče na zuby. Připravit si je tak, aby odpovídaly mým čelistem, to by vydalo na kuchařku. „Musíš je tak na 30 vteřin zalít vroucí vodou, pak asi na dvě vteřiny dát do vody pokojové teploty. Poté si je nasadíš na zuby a tvaruješ. To trvá necelou minutu. Pak už stačí jen hodit do studený vody a je to,“ instruoval mě kamarád.

Zapomněl však na to, že nacpat si něco do pusy nemusí být příjemné. Takže hned bylo jasné, že jediné chrániče, které jsem si chtěl vzít, si nevezmu.

Moc se mi nechtělo

S dávkou solidní nejistoty jsem dorazil na stadion SKP Hvězda. V duchu jsem si ještě připravoval otázky pro budoucí spoluhráče a taky si opakoval pravidla.

„Tak jdeme na to,“ zaznělo a vyrazil jsem na hřiště. Pohledem jsem si měřil hráče. Čekal jsem tým plný vazounů, ale těch je tady tak půlka, prolétlo mi hlavou.

Už samotný hod šišatým balonem byl pro mě složitý. Zkušenosti z mého dlouholetého hraní basketbalu jsem mohl zahodit, to mi šlo lépe než ta prokletá šiška.

Pak přišel první cvik. Běhání ve vyznačeném čtverci, kdy si hráči přihrávají. „Zatím nic složitého,“ utišoval jsem se vnitřně. Při písknutí musel hráč s míčem ztuhnout a bránit se ataku protihráčů.

„Hlavně nepadat na zem,“ křikl trenér. Nepovedlo se, neustál jsem to, ale balon neztratil. Další cvik ve čtverci už byl složitější, aspoň tedy pro mě. „Po písknutí se rozběhnete k barvě kuželu, kterou určím,“ křikl trenér s tím, že poslední dělá jednoho ‚angličáka‘.

A už jsem viděl první úšklebky. „Tak to máme v klidu, viď, novinářskej,“ dobírali si mě. Naštěstí jsem asi první dva rozběhy zvládl, ale plíce jaksi nestíhaly.

„Po dalším písknutí křiknu barvu kuželu. Vy k ní ale nepoběžíte, protože se vydáte k té naproti,“ aspoň to si myslím, že jsem slyšel, když jsem mohutně vydechoval.

Abych řekl pravdu, ani jsem se nesnažil koukat na kužely, ale na běžící spoluhráče a jen se přidávat do chumlu. Když pak přišlo na běh po čtyřech popředu a pozpátku, chtěl jsem si dát facku za to, že kouřím. Další z řady tréninkových částí byly přehrávky v běhu. A i když jsem o nejznámějším pravidle, tedy že se přihrává jen dozadu, věděl prakticky nejvíc, kazil jsem. Myslet na to, že musím být za spoluhráčem, dobře chytit, přihrát a hlavně to udejchat, často zapříčinilo, že v důsledku horlivosti jsem předběhl svého kumpána. Ten mi tak nemohl přihrát.

Při krátké pauze jsem chtěl využít své připravené otázky na ragbisty. Nevyšlo to. Zatímco oni se smáli, já hledal plíce.

Jak prorazit

Na řadu přišel trénink prorážení. Trojice vždy spolu vyrazila k obránci. První hráč měl za cíl odtlačit obránce, druhý lehnout na zem s míčem a třetí ho zalehnout a balon krýt.

Zkusil jsem si všechny tři posty. Tlačit obránce je výborný pocit, ale mít na to ještě sílu a správně uhnout hlavou, to je jiná. Naopak zalehnout kolegu a chránit míč pro ostatní, to mi nějak nešlo. Hlavně to vstávání z trávy. Bez odpočinku míříme k dalšímu nácviku, tentokrát házení autu.

Oproti klasickému fotbalovému házení to nesahá ani po kotníky. Řada několika hráčů stojí ani ne metr od sebe. A každý má své číslo. Po křiknutí rozehrávače musí dva nejbližší zvednout vytipovaného hráče za boky do vzduchu. Zní to hrozně, ale v praxi je to daleko těžší. Aspoň tedy pro mě.

„Jak jsi na tom s břišním svalstvem?“ ptal se Daniel. Zatím jsem nechápal. „Tři,“ křikl rozehrávač a už jsem byl ve vzduchu. Divný pocit. Balon mě jen přeletěl a já jemně nakopl jeden z nosných mužských sloupů.

„Tak co?“ ptali se. „Připadal jsem si jako v Hříšném tanci,“ odvětil jsem. Takto do vzduchu jsem šel ještě pětkrát. A dokonce se mi podařilo několikrát chytit balon a přihrát. Chtěli, abych si zkusil zvednout spoluhráče. Pohořeli a já taky.

Poslední disciplína spočívala v tom, běžet s balonem a nechávat se dobrovolně porazit a přitom si krýt balon. Padalo se hezky, hůř se zvedalo. Když jsem běžel podruhé, už to běh asi ani nebyl, spíš taková chůze telete na porážku. Pak se role prohodily a já měl za úkol kácet hráče.

„Dáváš tam špatně hlavu, takhle o ni přijdeš,“ radil mi trenér. A měl pravdu. „Hlava musí na druhou stranu, než kácíš hráče,“ upozorňoval mě, ale často marně. Hlava už nepracovala. Pak už zbývalo se jen rozloučit. Po půlce tréninku mě zachránil plánovaný rozhovor, který jsem ještě musel ten večer stihnout. Nevím, jak bych vypadal, zkusit ho dát celý. Hlava mě třeštila a já se obával rána, jak bude tělo bolet.

A bolelo. Připadal jsem si, jako kdybych byl přejet tankem a pak následně kombajnem. Ale ragby mě bavilo. Opravdu. A po nabrání kondičky přemýšlím, že ho zkusím znovu. Pokud ne, o víkendu bude přenos z finále mistrovství. Takže budu moc vzpomínat, jak mi to tenkrát nešlo a jak je to krásný sport.

Autor:
  • Nejčtenější

Advokátovi Jelínkovi zapálili dvě auta a přívěs. Byla to odpověď mafie, říká

12. května 2024  19:42

Požár dvou aut a přívěsu pro koně vyšetřují karlovarští policisté. Žhář zapálil vozidla v...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vila významné rodiny s tajemným osudem se v Abertamech otevře lidem

11. května 2024  9:27

Unikátní vila Felicitas, kterou v roce 1927 nechala v Abertamech postavit významná rodina Zenkerů,...

Na Svatý Linhart už jen pěšky. Nedaleko v lese proto vzniká nové parkoviště

9. května 2024  9:21

Už pouze se svolením ředitelství Lázeňských lesů a parků Karlovy Vary bude možné vjet autem do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Klášter Teplá výjimečně otevřel podzemní chodby, jedna možná sloužila k útěku

13. května 2024  13:21

Zklamu vás hned na začátku, je tady spousta chodeb, ale nejsou to chodby tajné. Těmito slovy...

Krize ve stavebnictví trvá, soutěž o stavby roku to však neohrozilo

16. května 2024  13:47

Do 23. ročníku vstupuje hlasování soutěže o Stavby Karlovarského kraje. I přes problémy, s nimiž se...

Jáchymov zpětně povolil soudem posuzované vykácení lesa pod Klínovcem

16. května 2024  11:22

Dodatečně povolení stavby propojky lyžařských areálů mezi Klínovcem a Neklidem, takzvaného ronda,...

Mariánské Lázně podpořily skupinu pro nejmenší v oblíbeném lesním klubu

15. května 2024  13:11

Novou skupinu pro nejmenší nabízí rodičům dětí ve věku do tří let lesní klub v Sekerských Chalupách...

Nezabírají ani štědré nabídky. Benefity nefungují, pediatři v kraji nejsou

15. května 2024  9:41

V Karlovarském kraji chybějí lékaři, zejména pediatři. Desítky rodin shánějí pro své potomky...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...