Při domovních prohlídkách kriminalisté našli exempláře různých živočichů, ale i několik kusů nábojů do různých zbraní. | foto: Policie ČR

Pytláci stříleli a preparovali i chráněná zvířata, čtveřici stíhá policie

  • 5
Kriminalisté stíhají čtveřici mužů, kteří pytlačili na Chebsku. Lovili různou zvěř, kterou preparovali. Maso si nechávali nebo rozdávali známým. Muž, který vše organizoval, si navíc ze zahraničí dovezl uloveného medvěda.

Celou skupinu řídil třicetiletý muž. Od loňského listopadu organizoval lov různé zvěře na pronajatých honebních plochách na Chebsku či Tachovsku.

„Při těchto lovech jako držitel loveckého lístku a zbrojního průkazu v několika případech poskytl dvaatřicetiletému muži, který není držitelem zbrojního průkazu, svou loveckou zbraň. S tou následně dvaatřicetiletý muž neoprávněně ulovil několik kusů zvěře. Kromě toho třicetiletý muž v místě svého bydliště přechovával exempláře například kalouse ušatého, lebku, kůži či hlavu chráněného bobra evropského,“ uvedl krajský policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

S těmito dvěma muži spolupracoval ještě jejich dvaapadesátiletý kamarád, který měl na starosti preparaci zvěře. Takto například preparoval bobra evropského, jestřába lesního či vlka nebo medvěda hnědého.

Na činnosti skupiny se podílel ještě šestapadesátiletý komplic, jenž půjčoval zbraně dvaatřicetiletému lovci. Ten pak bez řádného povolení k lovu v několika desítkách případů střelil několik kusů jelení, černé a daňčí zvěře.

Tu vždy odevzdal třicetiletému vedoucímu skupiny k dalšímu zpracování. Ten navíc na Chebsku přechovával kadáver medvěda hnědého, kterého ulovil v zahraničí, přestože jde o ohrožený druh.

„Při domovních prohlídkách i prohlídkách jiných prostor kriminalisté zajistili několik desítek exemplářů různých živočichů, ale také například několik kusů nábojů do různých zbraní,“ řekl Kopřiva.

Všem obviněným hrozí pobyt ve vězení od dvou do pěti let.