Nahlédli jsme do kuchyně Puppu, Bartoška i Eben sem chodí na vajíčkový salát

  • 37
Festivalová kuchyně Grandhotelu Pupp nakrmí denně tisícovku hostů a musí zvládat i takové úkoly jako je připravit 800 kilo jídla na afterparty po slavnostním ukončení karlovarského filmového svátku. Podívali jsme se pod pokličku místním mistrům kuchařům.

Šest hodin za první dva dny festivalu. Jen tolik toho naspal šéfkuchař Grandhotelu Pupp Ondřej Koráb poté, co se hotel zaplnil festivalovými hosty.

„Hotel musí denně nakrmit tisícovku lidí a do toho zajistit jídlo na další doprovodné akce, navíc to dělám úplně poprvé,“ usmívá se šéfkuchař, i když se právě se svým týmem chystá na nejdelší festivalovou noc.

„Zítra večer, až se rozdají křišťálové glóby, tu budeme na after party hostit patnáct set lidí a připravit pro ně musíme osm set kilo jídla. To je pro mě zkušenost, kterou jsem si nedokázal představit ani v tom nejšílenějším snu. Jsem za ni ale moc rád,“ popsal šéfkuchař.

Hotelová kuchyně Grandhotelu Pupp běžně zaměstnává čtyřiadvacet kuchařů, během festivalu je jich pětatřicet. „Bez nich bych nezmohl vůbec nic, fungují bezchybně, i když poslední týden vstávají všichni v pět hodin ráno,“ uznale dodává Ondřej Koráb, který zkušenosti sbíral u mnoha významných michelinských kuchařů v zahraničí.

Poté, co začal před rokem a půl kuchyni v Puppu šéfovat, soustředil se hlavně na jídla inspirovaná českou kuchyní a také více než dvousetletou tradicí hotelu.

Během letošního festivalu se pak nejvíc prodává top hotelová klasika, která kuchyni Puppu reprezentuje. „Tedy vřídelní polévka, kterou poprvé hostům naservíroval už zakladatel hotelu Jan Jiří Pupp, jako hlavní chod  kachna se zelím a karlovarským knedlíkem a jako dezert dort Pupp. I ten připravujeme podle tradiční receptury, i když jsme ji maličko pozměnili. Chtěl jsem, aby byl dort o něco vláčnější a jemnější, tak se přidalo na marmeládě a kokosu,“ upřesňuje Koráb.

Depp začal kuřetem na paprice

První jídlo, které pak v Grandhotelu Pupp ochutnal po své příjezdu speciální host festivalu, herec Johnny Depp, bylo kuře na paprice.

„Nic speciálního po mně nevyžadoval a co vím, nejvíc mu chutnalo právě to kuře, ale užil si i dezerty,“ prozrazuje šéfkuchař.

Co ovšem musí jeho lidé připravovat teď během festivalu ve velkém, je podle šéfkuchaře vajíčkový salát.

„Ten má totiž moc rád Marek Eben i Jiří Bartoška, oba sem na něj chodí často a nechávají si ho leckdy i zabalit s sebou. Zdaleka ale nejsou sami. Spotřeba je tak velká, že jsme při objednávkách vajíček řádově v tunách,“ prozrazuje Koráb.

Kouzlo oblíbené pochoutky je pak podle Korába v dávkování: „Vejce se musí vařit sedm minut, pak se lehce vyšlehají s domácí majonézou, přidá se sůl, pažitka a trocha cibulky. To nejdůležitější je ale poměr surovin. Naši hosté mají salát rádi krapet řidší,“ nechává pod pokličku festivalové kuchyně nahlédnout její šéfkuchař.