Muži, kteří v kritických situacích zachovali chladné hlavy a zachránili lidské životy. Plavčík Rudolf Boris Mohlberg a policista Rudolf Schmelzer. | foto: PČR, KV Arena

Plavčík a policista zasáhli v pravou chvíli, dvěma lidem zachránili život

  • 2
Jsou to muži, které by každý chtěl potkat v okamžiku, kdy by mu šlo bez nadsázky o holý život. Plavčík karlovarského Bazénového centra Rudolf Boris Mohlberg a chodovský policista Rudolf Schmelzer ukázali, jak důležité je, když je člověk ve správnou dobu na správném místě. Plavčík a policista totiž zachránili dvěma lidem život.

Drama pod vodou v bazénu

Vnitřní bazén Bazénového centra, 16. červenec. Ve skrumáži plavců na hladině se pohybuje i muž se sluchovým a zrakovým hendikepem. Náhle jej uprostřed bazénu postihuje nevolnost a nezadržitelně klesá ke dnu.

„Situace nebyla přehledná. Když jsem pak viděl záběry z kamer, bylo na nich zřejmé, že muž na sebe upozorňoval máváním. Jenomže v bazénu je to běžné. Toho, že se potopil, si nikdo nevšiml,“ popsal dramatické chvilky Rudolf Boris Mohlberg.

Jako stěžejní se ukázala podvodní kamera, již plavčík v tu chvíli obsluhoval. „Když se muž dostal do záběru, hned jsem vyrazil a skákal do vody,“ vypráví zachránce. Tonoucího vytáhl a s kolegou mu poskytl první pomoc. „Párkrát jsem ho zmáčkl, naštěstí brzy naskočil,“ doplnil Mohlberg, který je plavčíkem už deset let.

Bazénové centrum má jednu podvodní kameru v hlubší části bazénu. „Tento případ potvrdil, že je to efektivní systém. Po této zkušenosti pořídíme další kameru a získáme ještě větší přehled o dění pod hladinou. Hledáme i řešení pro instalaci podvodní kamery pro venkovní bazén,“ uvedl jednatel KV Areny Roman Rokůsek.

Čin Rudolfa Borise Mohlberga ocenila i primátorka Andrea Pfeffer Ferklová. „Oceňuji jeho pohotovou reakci. To, jak bleskově vyhodnotil situaci a zejména nasazení, když zvládl tonoucího muže vyzvednout ze dna bazénu a úspěšně resuscitovat. Zaslouží si velké poděkování a obdiv,“ uvedla na adresu plavčíka při osobním setkání.

Drama ve výšce v paneláku

Sídliště v Chodově, 15. července. Kolem čtvrté ráno zvoní telefon linky 158. Volající oznamuje, že hoří jeden z bytů v třináctipatrovém domě. Na místo se ihned vydalo několik policejních hlídek. Mezi prvními přijeli Rudolf Schmelzer a Martin Kasa. Všimli si kouře vycházejícího z bytu v osmém patře. Proto se ihned vydali dovnitř domu.

„Bouchali jsme na dveře, nikdo ovšem neotevřel. Jeden ze sousedů nás pustil do bytu. S pomocí kolegy jsem přelezl na balkon bytu s ohněm. Otevřenými balkonovými dveřmi jsem se dostal dovnitř, bylo tu hodně kouře. Probudil jsem spícího muže a otevřel vstupní dveře. Strážník poté muže odvedl z bytu a já jsem hasil požár,“ popsal Rudolf Schmelzer zásah.

Policista Rudolf Schmelzer, který evidentně nemá strach z výšek, skončil společně se strážníkem městské policie kvůli nadýchání se kouře v nemocnici na ošetření. Vedle dobrého pocitu ze zachráněného života mu bude jeho čin připomínat i medaile Za statečnost, na kterou bude navržen.

28. října 2022