Padla obžaloba kvůli požáru Penny Marketu v Chodově, muži hrozí až šest let

  • 20
Případ požáru prodejny Penny Market v Chodově na Karlovarsku z listopadu 2022 míří před soud. Na mladíka, který podle policie požár zavinil, když si chtěl dobít mobil, podal státní zástupce obžalobu z trestného činu poškození cizí věci. Obviněnému hrozí až šest let vězení.

Okresní státní zástupce Petr Havliček dnes řekl, že muž byl obžalován z poškození cizí věci, podle čtvrtého odstavce. Ten se týká případů, kdy pachatel způsobí svým činem škodu velkého rozsahu.

Prodejnu zapálil tehdy osmnáctiletý mladík, který se snažil dobít si telefon. Ten mu ale zapadl mezi plastové nákupní vozíky. Zapalovačem si do nich chtěl udělat díru, aby se k mobilu dostal. Plastové části několika nákupních košíků ale vzplály a oheň se rozšířil na dřevěnou konstrukci střechy nad vozíky a odtud pak na prodejnu.

Úplným vyhořením prodejny vznikla škoda 48 milionů korun. Rozsáhlý požár poškodil i osm aut zaparkovaných poblíž, na nich vznikla půlmilionová škoda.

Na místě vyhořelého Penny Marketu v Chodově už roste nový, otevře na jaře

Podle policejního vyšetřování byl mladík pod vlivem alkoholu. Požár se zprvu snažil hasit svou mikinou. Následně doběhl k nejbližšímu panelovému domu a klepal na okna v přízemí, aby lidé zavolali hasiče. To nakonec jeden z nájemníků udělal. Mladík pak utekl domů, kriminalisté ho z kamerových záznamů ztotožnili a zadrželi.

V Chodově se staví nový Penny Market (říjen 2023)

30. října 2023

Vznikla i peněžní sbírka určená na podporu jeho rodiny, respektive jeho tehdy nenarozeného dítěte. Vybralo se v ní zhruba 60 tisíc korun.

V Chodově se od října 2023 staví nový supermarket. Prodejna bude o třetinu větší než předchozí, celkem bude mít 905 metrů čtverečních. Má se otevřít letos na jaře.

,