Neopatrný řidič zvedl v Sedleci korbu nákladního auta přímo pod dráty s vysokým...

Neopatrný řidič zvedl v Sedleci korbu nákladního auta přímo pod dráty s vysokým napětím. Auto začalo hořet. | foto: HZS Karlovarského kraje

Řidič zvedl korbu do drátů vysokého napětí, nákladní auto začalo hořet

  • 14
Nedbalost řidiče způsobila podle vyšetřovatele požár nákladního auta, které hořelo na konci května na Karlovarsku. Šofér zvedl korbu tak, že se dotkla drátů s vysokým napětím. Podle znalce měl muž velké štěstí, že se mu nic nestalo.

Nehoda se stala v Sedleci. Šofér tehdy na odstavné ploše zvedl korbu auta přímo pod dráty. Po kontaktu korby s vysokým napětím začalo auto hořet.

„Přivolaný znalec v oboru elektro uvedl, že i když vozidlo stojí na gumách, které by měly izolovat od uzemnění, tak konstrukce a materiály na pneumatikách pro nákladní vozidla a především vysoké napětí v drátech způsobí, že k uzemnění dojde, a právě pneumatiky na autě začaly hořet. Při kontaktu s nízkým napětím by pravděpodobně k požáru nedošlo,“ vysvětlil mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Podle znalce měl navíc řidič velké štěstí, že proud procházející vozidlem ho nezranil. Požár začal muž hasit s pomocí ručních hasicích přístrojů, o celkovou likvidaci se pak postarali karlovarští hasiči, které zavolal.

„Předběžná škoda na autě je odhadnuta na 30 tisíc korun, příčinou je nedbalost řidiče při manipulaci s vozidlem. Událost navíc způsobila krátkodobé přerušení dodávky elektrické energie v okolí Sedlece,“ doplnil mluvčí.