Více než čtvrt milionu korun je připravena ostrovská radnice zaplatit za obnovu...

Více než čtvrt milionu korun je připravena ostrovská radnice zaplatit za obnovu míst posledního odpočinku slavných obyvatel města. Práce na místním hřbitově začnou v dubnu příštího roku. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Ostrov obnoví hrobky slavných občanů, bude z nich turistické lákadlo

  • 2
Radnice v Ostrově na Karlovarsku je připravena zaplatit za obnovu míst posledního odpočinku slavných obyvatel města více než čtvrt milionu korun. Práce na místním hřbitově začnou v dubnu příštího roku.

Starosta Jan Bureš očekává, že hotovo by mělo být do konce roku 2021. „Jde celkem o devět hrobek,“ uvedl. „Vybírali jsme osobnosti, jejichž význam za jejich života přesahoval hranice města,“ podotkl Bureš.

Na seznamu jmen jsou tak bývalí starostové města Johann Dotzauer či Eduard Wolf. Obnovy se ale dočká i hrobka rodiny majitele ostrovské porcelánky Pfeiffer Löwenstei Josefa Pfeiffera, prvního historiografa města Wenzela Sommera či rodiny Franze Zapotozkeho, což byl vrchní lesník šlechtického rodu Kolovratů.

„Při výběru jsme úzce spolupracovali s ostrovskou historičkou Zdeňkou Čepelákovou,“ řekl starosta. Vedle konkrétních hrobů se ovšem město chystá opravit i památník zemřelým obyvatelům ostrovské farnosti.

Hroby jsou umístěné u hlavní hřbitovní zdi. Už zmiňovaná hrobka rodiny Pfeifferů byla dříve nejvýstavnější stavbou na ostrovském hřbitově. Bohužel se na ní podepsali vandalové a zloději.

Hřbitov jako turistický cíl

Samotná oprava devíti hrobů přijde radnici na 271 tisíc korun. Celkové náklady se ovšem vyšplhají na 360 tisíc, protože město se chystá vydat brožuru či letáky, které budou vedle kostela svatého Jakuba Většího propagovat významné hrobky jako turistický cíl.

Radnice už podala žádost o dotaci z Česko-německého fondu budoucnosti. Má šanci získat peníze, které pokryjí polovinu nákladů. „Ovšem jen z takzvaných uznatelných nákladů, tedy z částky 271 tisíc korun,“ zdůraznil Bureš. Zbytek bude město financovat z vlastních zdrojů.

Jan Bureš nevylučuje, že v budoucnu dojde i na rekonstrukci jiných hrobů významných obyvatel města. „Pokud bude aktuální projekt úspěšný, určitě přijde i další vlna,“ potvrdil.

Na ostrovském hřbitově je asi 45 poškozených hrobů, které patří německým obyvatelům města.

Zkušenosti s obnovou hrobů i s čerpáním dotací z Česko-německého fondu budoucnosti mají už v Chodově. Tam se i díky přeshraniční spolupráci podařilo obnovit hrobku továrníka Carla Gasche i prvního starosty města Karla Fenkla.