Primář očního oddělení sokolovské nemocnice Andrej Farkaš.

Primář očního oddělení sokolovské nemocnice Andrej Farkaš. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Cirkulárka vzala muži oko. I takový případ řešilo sokolovské oční oddělení

  • 0
Devastující poranění hlavy, které měl na svědomí kotouč cirkulárky, byl nejvážnější případ, s nímž se vloni společně s kolegy různých oborů setkali oční chirurgové Nemocnice Sokolov. I když se pacientovo oko nepodařilo zachránit, přežil. V loňském covidovém roce prošlo oddělením více než 25 tisíc pacientů.

„Vedle zničujícího a nevratného poškození oka došlo i k rozsáhlému poranění lebky. Celý případ jsme museli řešit společně s neurology, stomatochirurgy a dalšími specialisty. Bylo to neskutečně náročné, ale společným úsilím se nakonec podařilo pacienta zachránit a dnes může vést v zásadě plnohodnotný život, což považuji, s ohledem na rozsah zranění, za velký úspěch,“ zavzpomínal na náročný zákrok primář očního oddělení sokolovské nemocnice Andrej Farkaš.

Loňský rok byl pro sokolovský tým oční chirurgie atypický. „Celé oddělení bylo několik týdnů uzavřeno a jeho kapacita byla využita pro péči o pacienty s covidem. To se samozřejmě odrazilo i v objemu a částečně také ve struktuře výkonů za rok 2021,” řekl primář. 

V době epidemie podle něj poklesl především počet plánovaných výkonů, které bylo možné odložit na méně rizikové období.

I přes problémy spojené s pandemií ošetřil na očním oddělení nemocnice dohromady 25 783 pacientů. „K tomuto číslu je pak nutné připočítat dalších více než 3600 ošetření na pohotovosti oční ambulance Nemocnice Sokolov,” poukazuje primář Farkaš. 

V průměru tak jen zde lékaři ošetřili 15 pacientů denně. Nejčastěji šlo podle statistiky o cizí předměty v oku, jako jsou třeba kousky kovu odletující při broušení. Dále převažovaly různé druhy zánětů, jako je třeba zánět spojivek, rohovek, duhovky, nebo zrakového nervu. 

Často přitom šlo, hlavně u úrazů, podle Farkaše o poměrně dramatické situace. Dokazuje to případ muže zraněného cirkulárkou.

Hospitalizovat museli oční chirurgové vloni 1200 pacientů. Provedli celkem 1350 operací. Těch, kdy zbavovali pacienty problémů se šedým zákalem, bylo dalších 820.

I přes složitou epidemickou situaci pak v loňském roce na očním oddělení Nemocnice Sokolov zrekonstruovali operační sály a v nadcházejících měsících se připravuje také na další část postupné obměny technického vybavení. Oční oddělení nemocnice je přitom jediným lůžkovým zdravotnickým zařízením svého druhu na území Karlovarského kraje. Navíc provozuje jedinou oční pohotovost v regionu.