ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Karlovarský kraj otevírá další dvě očkovací místa, nakažených přibývá

  • 0
V Karlovarském kraji se otevírají dvě nová očkovací místa v Chodově a Mariánských Lázních. Kraj tak reaguje na sílící epidemii covidu-19.

V Chodově se budou zájemci očkovat 22. a 24. listopadu od 13 do 17 hodin, a to bez registrace. K mání bude jednodávková vakcína Janssen, lidé si mohou přijít také pro posilující 3. dávku vakcíny Moderna.

„Tato vakcína je vhodná i pro ty zájemce, kteří v minulém období absolvovali očkování vakcínou AstraZeneca,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

V Mariánských Lázních je nově od tohoto týdne v provozu očkovací centrum Ensana. Otevřeno bude mít každou středu, podávána bude vakcína Comirnaty od firem Pfizer a BioNTech.

V Karlovarském kraji se dále očkuje v Karlových Varech, Chebu, Sokolově, a Ostrově.

Je to časovaná nálož, varuje hejtman

S výzvou k očkování se na veřejnost obrátil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. Apeluje na všechny zatím neočkované, aby byli zodpovědní vůči sobě i svému okolí a nechali se naočkovat.

„Karlovarský kraj má sice nejmenší přírůstky v rámci republiky, bohužel se však jedná o časovanou nálož,“ vysvětluje hejtman Kulhánek. „Pokud se nyní nezachováme racionálně, čeká nás v Karlovarském kraji na přelomu ledna a února zahlcení zdravotního systému. Tento scénář počítá s dosavadním klesajícím tempem očkování a zjištěným nezájmem zejména mladší části populace do 30 let,“ dodal.

Proto je podle něj důležité této situaci předejít. Každá další očkovaná skupina pomáhá zachránit lidské životy a ulevit zdravotníkům a záchranářům. „Právě teď platí více než kdy dříve, že včasná vakcinace je nejúčinnější, bezpečnou a dostupnou cestou z covidové krize,“ zdůraznil hejtman.

Nakažených přibývá v celém kraji

Testy v Karlovarském kraji zaznamenaly za uplynulých sedm dní 857 případů koronaviru, což je o 252 více než za týden předchozí. Počet nákaz několik týdnů v řadě roste, a to rovnoměrně ve všech okresech. Počet nově nakažených za týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel se zvýšil na 292, i tak je na tom Karlovarský kraj mezi všemi kraji nejlépe.

Očkovací místa

v Karlovarském kraji

  • Klášterní kostel sv. Antonína Paduánského Sokolov
  • Kostel sv. Kláry Cheb
  • Poliklinika Flora Cheb
  • OC Varyáda Karlovy Vary
  • Moje Ambulance Karlovy Vary
  • Nemocnice Ostrov
  • Infocentrum Chodov
  • Ensana Mariánské Lázně

Karlovarská krajská nemocnice (KKN), kam spadá nemocnice v Karlových Varech a v Chebu, má k dnešku 23 pacientů s nemocí covid-19. V karlovarské nemocnici je v péči 17 nakažených, přičemž dnes tam v souvislosti s nemocí covid-19 zemřeli dva lidé. Informovala o tom mluvčí KKN Markéta Singerová. 

Nejmladší pacient je dítě narozené letos, z dospělých je nejmladší pacient ročník 1982. Pět hospitalizovaných je očkovaných, dvanáct nikoli. 

V Chebu je aktuálně šest covid pozitivních pacientů, jen dva jsou očkovaní. „Dva jsou v intenzivní péči v těžkém stavu připojeni na přístroji na podporu dýchání a na umělou plicní ventilaci. Tři pacienti jsou ve středně těžkém stavu na kyslíku. Nejstarší pacient je rok narození 1932, nejmladší pak 1983,“ uvedla mluvčí.

, ,