Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nemocný houbař zabloudil v lese na Sokolovsku, zachránil ho nabitý mobil

  • 0
Policie hledala v lesích na Sokolovsku houbaře, který se ztratil. Starší nemocný muž u sebe neměl léky ani jídlo, naštěstí si ale vzal nabitý mobil.

Devětašedesátiletý muž se společně se svou známou vydal na houby do lesů nedaleko Jindřichovic. Když zjistil, že nemůže najít cestu k autu, raději zalarmoval policii.

„Muž policistům uvedl, že je nemocný, nemá u sebe léky ani jídlo a kvůli tomu může u něj dojít ke zhoršení zdravotního stavu, proto policisté začali ihned jednat. Naštěstí se muž vydal na houby i s nabitým mobilním telefonem, a tak s ním policisté mohli po celou dobu pátrání komunikovat,“ uvedla krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Hlídka nejprve přijela k lesu, kde našla houbařovo zaparkované auto. Zkoušela troubit a zapínat houkačku v naději, že to ztracený muž uslyší, ale bezvýsledně.

„Během krátké doby však díky lokalizaci mobilního telefonu hledaného, dobré místní znalosti policistů a zapínání výstražného zvukového zařízení policejního vozidla se podařilo muže i s ženou najít. Naštěstí vše dobře dopadlo. Po zdravotní stránce byli oba v pořádku, pouze dosti unavení,“ doplnila k případu Krejčí.

Podle ní se policisté s podobnými případy setkávají stále častěji. Houbařům policisté radí, aby si s sebou vzali nabitý mobil. Dobré je také o svých plánech někomu říct včetně předpokládané doby návratu. Není od věci ani přibalit si svačinu a pití, případně léky.

„Pokud už se lidé ztratí, důležité je zachovat chladnou hlavu a nechodit dokola ani chaoticky měnit směr. Pokud se nezorientují sami, neměli by váhat co nejdříve zavolat o pomoc,“ poradila Krejčí.