Archivní snímek z mezinárodního festivalu Mariánský podzim konaného v...

Archivní snímek z mezinárodního festivalu Mariánský podzim konaného v Mariánských Lázních. | foto: archiv KIS Mariánské Lázně

Mariánské Lázně budou patřit tanci, zpěvu, krojům a hlavně muzice

  • 0
V Mariánských Lázních vrcholí přípravy na 17. ročník festivalu Mariánský podzim. Nadcházející dny a především víkend tak budou ve znamení krojovaných folklorních tanců, zpěvu, dobrého jídla, pití a zábavy.

Festival přivítá účinkující z Čech, přijedou ale i zástupci Slovenska a Afriky. Vedle pořádajícího souboru Marjánek se představí české soubory Stázka z Teplé, Kalina z moravských Babic, Klíček z Horšovského Týna a Rozmarýnek z Mariánských Lázní.

Ze slovenských Raslavic přijede soubor Raslavičanik. Z dalekých Kapverd do Mariánských Lázní zavítá soubor Bawtuquinhas.

Archivní snímek z mezinárodního festivalu Mariánský podzim konaného v Mariánských Lázních.

Přehlídka folkloru začíná dnes večer ochutnávkou vín za doprovodu slovenského folklorního souboru Raslavičanik. V pátek bude program pokračovat představením muzikantů, kteří vezmou diváky na procházku po městě a budou jim k tomu hrát nejznámější české písničky.

Na kolonádě vystoupí folklorní soubor Rozmarýnek a večer se v mariánskolázeňském divadle uskuteční galakoncert s názvem Roztančené divadlo aneb To nejlepší z folkloru. Začátek je naplánován na 20 hodin.

Víkendový program nabídne v ulicích města řadu představení. Jedním z hlavních bodů programu bude krojovaný průvod. Kolonádu zaplní jarmarečníci a řemeslníci, nebudou chybět ochutnávky piv a moravských vín.

Na hlavní scéně kolonády se představí tanečníci ze Slovenska a afrických Kapverd. Vystoupí i folklorní soubor Stázka z Teplé nebo moravská Kalina. V krátkých vstupech na diváky čeká hudební překvapení a tradiční program doplní folklorní přípitek.

Scéna v kavárně Lesní mlýn nabídne od 14 do 16.30 hodin české soubory Klíček, Kalina a domácí Marjánek. Dalším bodem programu bude tajemné folklorní okénko na zámku Kynžvart, které se otevře od 14 do 15 hodin.

Organizátoři doufají v dobré počasí

Na sobotní nabitý program naváže i pestrá neděle. Pokud by návštěvníkům v sobotu vyhládlo, mohou přijít v neděli dopoledne v 10 hodin na Marjánkovskou snídani, ke které zahraje soubor Klíček.

Během nedělního jarmarku na kolonádě se návštěvníci pomyslně podívají na Slovensko, odpoledne jim zatančí soubor Kalina a závěr festivalu bude patřit domácím tanečníkům a zpěvákům z Marjánku.

„Snad nám letos bude přát počasí,“ doufá jedna z organizátorek Kateřina Josefi a doplňuje, že v loňském roce se festival nekonal z důvodu vládních opatření proti pandemii, v roce 2020 se uskutečnily namísto plánovaných čtyř dnů festivalového programu pouze dva koncerty.

Spolek Folklorní soubor Marjánek působí v Mariánských Lázních od roku 2004. V průběhu roku organizuje několik kulturních akcí, například Marjánkovské jarnění, mezinárodní folklorní festival Mariánský podzim nebo vánoční program Cestou k Betlému.

K hlavním činnostem spolku patří vedení souboru Marjánek, jehož členy jsou děti všech věkových kategorií od předškolního věku, ale i dospělí. Soubor má taneční a pěveckou složku, doprovází ho Chodská muzika.