Paragladista skončil v korunách stromů 25 metrů nad zemí, zasahoval vrtulník

  • 2
U přistávací plochy pro paragliding pod Třebouňským vrchem u obce Nežichov na Karlovarsku uvízl v korunách stromů ve čtvrtek odpoledne muž. Po oznámení na tísňovou linku vyslalo operační středisko na místo tři jednotky hasičů včetně družstva lezců.

Muž byl ve výšce zhruba 25 metrů, se záchranáři komunikoval a nebyl viditelně zraněný. „Lezci začali připravovat výstup na strom s použitím stromolezeckých stupaček, kde by následně připravili kotevní bod a z něj po zajištění spustili muže na zem,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Záchrana paraglidisty ze stromů poblíž Nežichova na Toužimsku.

Zároveň byl aktivován policejní vrtulník s hasiči lezci se specializací práce v podvěsu pod vrtulníkem. Tento způsob záchrany je rychlejší a šetrnější.

„Po příletu vrtulníku na místo trvalo jen pár minut, než hasič lezec v podvěsu zachytil muže na stromě a palubním jeřábem byli oba dva vytaženi do vrtulníku. Muže na místě zkontrolovala posádka záchranné služby, byl zcela bez zranění,“ dodal mluvčí hasičů.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz