Hoďte lano, žádal paraglidista z větví. „Sundal“ ho vrtulník, bojuje o život

  • 146
Mimořádně nevydařená záchranná akce se odehrála v neděli u maďarské obce Vértesszőlős na severozápadě země. Paraglidista při přistávání uvázl nezraněný na stromě ve výšce asi 15 metrů, z něj ho ale shodil nápor větru záchranného vrtulníku a muž nyní v nemocnici bojuje o život.

O události informoval maďarský server index.hu. Paraglidista z koruny stromu napsal do skupiny Přátel paraglidingu na Facebooku příspěvek s žádostí o pomoc a sdělením, že je v pořádku. „Sedím na pevné dlouhé větvi, nejsem zraněný a čekám na pomoc,“ napsal.

Muž je vyškolený alpinista, proto podle očitého svědka a svého přítele záchranným složkám sdělil, že pokud dostane lano, mohl by ze stromu sám bezpečně sešplhat. Záchranné složky se ale rozhodly nemarnit čas a dostat muže ze stromu pomocí vrtulníku.

Záchranný vojenský vrtulník Mi-8 však kroužením nad stromy způsobil silný nápor větru, který paraglidistu smetl z asi patnáctimetrové výšky na zem.

Velmi malá šance na uzdravení

„Slyšeli jsme praskání, přesně ve výšce, kde seděl,“ napsal ve svém facebookovém příspěvku o průběhu nehody svědek Illés Viktor, který stál dole pod stromem. „Okolo mě létaly kusy stromů, hasiči mě poslali pryč,“ popsal.

Záchranáři muže oživovali asi hodinu a půl, v kritickém stavu ho přepravili do nemocnice na jednotku intenzivní péče. Paraglidista podle Viktorových informací utrpěl rozsáhlá zranění a je zázrak, že je vůbec naživu.

„Šance na uzdravení jsou velmi malé,“ napsal Viktor do facebookové skupiny v pondělí.

Vértesszőlős (Maďarsko)

Vértesszőlős (Maďarsko)

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video