Krajské kolo dětské pěvecké soutěže Karlovarský skřivánek 2023.

Krajské kolo dětské pěvecké soutěže Karlovarský skřivánek 2023. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Soutěž s tradicí Karlovarský skřivánek přilákala rekordní počet zpěváků

  • 0
Krajské kolo v pořadí už 27. ročníku dětské pěvecké soutěže Karlovarský skřivánek letos slavila rekord. V letošním roce pořadatelé zaznamenali rekordní účast 93 soutěžících, což je přibližně o dvacet více než v minulém roce.

Letos byla soutěž rozšířená o novou kategorii D, která před porotu Skřivánka poprvé postavila pěvecká dua. Krajské kolo se v pondělí a v úterý konalo tradičně v aule karlovarské ZŠ a ZUŠ Šmeralova.

Podle tajemnice soutěže Miroslavy Lendělové počty účastníků rostou každoročně a v celostátním finále, které se na stejném místě uskuteční od 20. do 22. března, se na pódiu vystřídají na dvě stovky pěveckých nadějí. Trváním tradice i konceptem přitom soutěž nemá v republice obdoby.

„Skřivánek je specifický rozdělením soutěžících na děti, které sólový zpěv studují a ty, které mají pouze obvyklou pěveckou průpravu z hodin hudební výchovy ve škole,“ přiblížila ojedinělost akce Miroslava Lendělová, která na ZŠ a ZUŠ Šmeralova vyučuje sólový zpěv a sbory.

V porotě nechyběl ani vítěz SuperStar

Z účasti v soutěži jednotlivým zpěvákům vyplývá řada přínosů. Mohou si například zajistit účast ve zmíněném celostátním kole, kam postupuje pět dětí z každé kategorie, kterých je letos celkem šest. „Zároveň všichni získají možnost naučit se zpívat před publikem, pracovat s trémou, a také šanci porovnat vlastní výkony s ostatními,“ vyjmenovala přínosy tajemnice.

Soutěžící vystupují bez mikrofonu a podmínkou je zpívání zpaměti. Písně mohou být předneseny bez doprovodu, nebo s doprovodem maximálně dvou akustických nástrojů nebo nahrávky.

Pětičlennou porotu tvořili významné osobnosti z řad pedagogů a pěvců. Jedním z členů byl letos mimo jiné i Zbyněk Drda, český zpěvák a vítěz třetí řady Česko hledá SuperStar. Pořadatelem krajského kola jsou, kromě samotné školy, především Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka a Obecně prospěšná společnost Forte.