Pomezí nad Ohří - nový obecní úřad

Pomezí nad Ohří - nový obecní úřad | foto: Regionální stavební sdružení Karlovy Vary

Stavebnictví je v krizi, soutěž Stavba roku to ale neohrozí

  • 0
Nestabilita na trhu a zdražování vstupů. To jsou podle Rudolfa Borýska, místopředsedy Regionálního stavebního sdružení Karlovy Vary, hlavní důvody současné krize ve stavebnictví. Přes složitou situaci, do níž se obor dostal, ovšem stále je dost projektů, které mohou soutěžit o Stavbu Karlovarského kraje.

„Současná situace trochu připomíná tu z let 2008 a 2009. Příčiny krize jsou ale jiné a i scénář může být horší,“ řekl Rudolf Borýsek. Přesto sektor zatím jede na plné obrátky.

„Dostavět je menší škoda než stavbu nedokončit,“ vysvětlil Borýsek. Očekává, že ve druhé polovině roku dojde v segmentu k ochlazení kvůli úbytku zakázek z privátního sektoru. Stavbaři se proto podle Borýska budou více spoléhat na ten veřejný.

Konkrétně radnice ovšem nemohou dostatečně pružně reagovat na vývoj cen na trhu.

„Zatímco například Ředitelství silnic a dálnic má ve smlouvách doložku, že pokud cena materiálu stoupne o určité procento, navýší se i cena za dílo, my nic takového dělat nemůžeme,“ vysvětlil Tomáš Trtek, první náměstek primátorky Karlových Varů.

Podle Rudolfa Borýska obdobnou situaci, s jakou se segment stavebnictví potýká nyní, ještě nikdy nikdo nezažil. „Je dramatičtější než v první dekádě nového milénia,“ dodal místopředseda Regionálního stavebního sdružení Karlovy Vary.

Stavby kraje

I přes složitou situaci se i letos uskuteční 21. ročník soutěže Stavby Karlovarského kraje. Ve třech kategoriích usiluje o přízeň odborné veřejnosti i laiků celkem 40 staveb, projektů a zachráněných kulturních památek.

„Seznam všech zájemci najdou i s návodem jak hlasovat na webové prezentaci Stavbykarlovarska.cz,“ uvedla Anna Vlášková, manažerka regionálního stavebního sdružení. Hlasování na webových stránkách projektu je už spuštěné a potrvá do 16. června.

V tento den se uskuteční i vyhlášení výsledků. Společenský večer se odehraje v karlovarské galerii umění. Tři z hlasujících organizátoři odmění.

Vedle ceny veřejnosti organizátoři udělí i cenu odborné poroty. „Další ocenění vybraným stavbám udělí hejtman Karlovarského kraje, primátorka Karlových Varů a časopis Stavebnictví,“ dodala Vlášková.