Kvůli opravě mostu nabrala rekonstrukce železniční trati zpoždění.

Kvůli opravě mostu nabrala rekonstrukce železniční trati zpoždění. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Výluka nabrala zpoždění, železniční most u Doubí bylo nutné strhnout

  • 4
Zpoždění čtyřicet dva dnů nabrala rekonstrukce železniční trati z Karlových Varů přes Bečov do Mariánských Lázní. Cestující tak musí část cesty absolvovat v autobusech. Za prodloužení výluky může technický stav železničního mostu mezi Doubím a Březovou, který musel jít k zemi.

„Zkoušky a průzkum, který jsme prováděli za plného provozu, bohužel neodhalily skutečný technický stav mostu. Byl mnohem horší, než jsme předpokládali,“ potvrdil mluvčí Správa železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Na místě proto vyroste zcela nový patnáctimetrový most a jeho výhodu pocítí i řidiči. Neoblíbené zúžení, takzvaná myší díra, směrem k přehradě u Březové totiž definitivně zmizí. Pod mostem na frekventované silnici číslo I/20 z Karlových Varů do Plzně projelo vždy jen jedno auto v jednom směru. Doprava tady proto často vázla.

„Provede se úprava silniční komunikace procházející pod mostem tak, že zde budou vybudovány dva plnohodnotné silniční pruhy o šířce tří metrů a bude dosaženo podjezdné výšky 4,80 metrů. Provedenou rekonstrukcí a úpravou silniční komunikace I/20 dojde k významnému zvýšení bezpečnosti jak železniční dopravy, tak zejména silniční dopravy při průjezdu vozidel pod mostem,“ zdůraznil Illiaš.

Oprava za 854 milionů korun

Vedle mostu se pracuje i na samotné trati. Po dokončení rekonstrukce se bude moci pochlubit bezstykovými kolejemi či zlepšeným odvodněním.

„Součástí stavby je i obnova staničních kolejí v dopravnách. Celkové investiční náklady jsou 854 252 000 korun,“ doplnil Illiaš. Dokončení prací na mostním objektu a zavedení zkušebního železničního provozu se předpokládá 13. listopadu.

„Práce na silniční komunikaci I/20 započnou počátkem roku 2018 a v tomto roce budou i dokončeny,“ upřesnil mluvčí SŽDC.

Po celou dobu výluky funguje pro cestující náhradní autobusová doprava. „Je vydán výlukový jízdní řád, který je k dispozici na webových stránkách dopravce GW Train Regio, a.s., kde je rovněž k dispozici seznam zastávek náhradní autobusové dopravy. Za způsobené komplikace se cestujícím omlouváme,“ vzkázal cestujícím Pavel Faugner z firmy GW Train Regio, a.s.