Karlovarští záchranáři u jedné nových sanitek, které získali do svého vozového

Karlovarští záchranáři u jedné nových sanitek, které získali do svého vozového parku. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Karlovarský kraj koupil záchranářům pět sanitek za 17 milionů

  • 0
Karlovarským kraj nakoupil záchranářům v regionu čtyři sanitky rychlé zdravotnické pomoci a jednu pro dopravu raněných, nemocných a rodiček. Celkově šlo o investici za 16,9 milionu korun.

"Vozový park záchranky bychom rádi postupně modernizovali tak, aby se záchranáři mohli spolehnout, že nedojde k technickému selhání sanitek při převozu nemocných," uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.

Některé sanitní vozy už podle něho přesluhují. Tendr na nákup sanitek se musel opakovat kvůli některým administrativním pochybením v jeho zadání. Dodávka sanitek se tak o několik týdnů opozdila.

Sanitní vozy byly zakoupeny minimálním přístrojovým vybavením, aby se co nejvíce snížila cena zakázky. "Nyní budou dovybaveny ze skladových zásob," vysvětlil radní pro zdravotnictví Václav Larva.

Nové sanitky budou podle ředitele záchranné služby využívány v Karlovarském kraji na Chebsku a v Karlových Varech. "V obnově vozového parku musíme pokračovat. Je nutné, aby se auta rychlé pomoci měnila buď po pěti letech stáří vozu či po 150 000 ujetých kilometrech," podotkl ředitel karlovarské záchranky Ivo Tukinski.

Při dodržení těchto pravidel to pro Karlovarský kraj vychází na zhruba šest nových sanitních vozů ročně.

,