Diskuze

Začalo to „zašívárnou“ na vojně, dodnes dárce věnoval 42 litrů krve

Ladislav Bauer poprvé daroval krev přesně před čtyřiceti lety. Na transfúzním oddělení mu vždy odeberou skoro půl litru vzácné tekutiny, ale jemu na tom nepřijde nic divného. Bere to jako samozřejmost. .
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"pro mě je krev pouze surovina", prohlásil Pepa Štáva z Diag Human. tak proč se nechat vytěžit zadarmo. stát na zpracování krve dost vydělával a vydělává.

1 0
možnosti
Foto

Počkejte, až budete po nehodě v nemocnici a budete za každou konzervu cálovat 500,- Na operaci padne 10-15 konzerv...

0 1
možnosti

Rh faktor komplikuje transfuze krve, protože jedinec s negativním faktorem nemůže dostat pozitivní a naopak. Tělo by takovou krev nepřijalo.

Tak naopak to právě jde. Jedinec s pozitivním faktorem může dostat krev od negativního dárce. Právě proto je 0 Rh- univerzální dárce a AB Rh+ univerzální příjemce.

Pokud dá Rh+ krev Rh-, začne si Rh- vytvářet na Rh faktor protilátky, protože jej jeho tělo nezná a to jej může zabít. Rh- žádný faktor neobsahuje, a proto lze krev bez Rh faktoru darovat bez ohledu na přítomnost Rh faktoru v krvi.

0 0
možnosti

Hm, máma dávala krev celý život, a nějak jí to rozhodilo krvetvorbu, takže bez ředění lékama a občasným puštěním žilou by teď moc dlouho nevydržela...

1 0
možnosti

No krev jsem dal asi 10x (v letech 90-92) jezdilo se s partou do rakouského Lince - za odběr 180 šilinků a balíček na cestu v tu dobu hodně potěšilo!

Zadarmo ale opravdu NE ! Platím zdravotní pojištění za léky se platí za pobyt v nemocnici též a krev by chtěli grátis ..

2 2
možnosti

Kdyby se tady u nás za odběry lidem platilo, tak by se na odběry dostavilo značné množství pochybných existencí s vidinou lehce vydělaných peněz. Roční sleva na dani za odběr je v tomto případě vyhovující.

3 1
možnosti

Jako samozřejmě klobouček. Nicméně to vychází na 84 odběrů. Znám lidi, co mají už 160 odběrů, takže autora pro příště pozvu na jakoukoliv transfuzni stanici, kde na zdi najde seznam dárců. 84 je průměr...

0 0
možnosti

J31a26n 56Č70e53r12n87ý

29. 7. 2018 18:50

Zaleží kolik mají v tech odberech zapocitanych odberu plazmy .. kterou s odberem plne krve moc porovnavat nejde.

1 0
možnosti