(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Karlovarský kraj má ambiciózní plán, chce obnovit balneologický výzkum

  • 2
K lázeňskému městu neodmyslitelně patří i balneologický výzkumný ústav. Posledním průkopníkem a modernizátorem v tomto oboru v Karlových Varech byl David Becher a před ním Georguis Agricola. Karlovarský kraj chce na přerušenou tradici navázat.

Dnes se balneologie pomalu vytrácí z povědomí veřejnosti. „Lázeňství a balneologie prošly v posledních třiceti letech nelehkým obdobím, kdy se výrazně změnily podmínky poskytování lázeňské péče. Oboru lázeňství a balneologie se dříve ve vedení kraji téměř nikdo nevěnoval,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

A tak se vedení kraje sešlo s kapacitami v oboru, aby do budoucna zřídili balneologicko-výzkumný ústav.

„Máme tady obrovskou historii vědecko-výzkumného ústavu, který byl v Mariánských Lázních a pobočky měl ve Františkových Lázních a Karlových Varech. V roce 1993 přestal existovat bez náhrady,“ uvedl krajský zastupitel Vojtěch Franta.

„Víme, že některé metody fungují, ale nemáme to ničím podloženo. Současná léčba zpochybňuje význam lázeňství a jeho účinky. Ale my ho chceme udržet a rozvíjet. A proto musíme jeho účinky mít podložené nějakými důkazy,“ vysvětlil Franta.

Doplnil, že i proto je tu apel, aby kraj měl záštitu nad institucí, která by se věnovala hlavně bádání.

Hledat nové formy léčby

„Hlavním úkolem je obnovení vědy a výzkumu v oblasti lázeňství a balneologie a hledání nových forem léčby. Odborníci i zástupci kraje se shodli na tom, že kraj má převzít vůdčí roli v této oblasti,“ sdělil Franta.

Podle něj je zároveň nutné mít nějakou vysokou školu, která by se tímto oborem zabývala. „Pokud se nenastaví nějaké změny, tak lázeňství bude ještě více skomírat. Teď je na to velmi dobrá doba,“ zdůraznil Franta.

Podle krajského zastupitele jede obor určitou setrvačností z doby minulé a je potřeba navázat na tradici moderními technologiemi. „Nejdůležitější je aplikovaný výzkum,“ potvrdila hejtmanka.

Možnosti financování

Na schůzi s vedením kraje se sešli zástupci Balneologického institutu Karlovy Vary, Výzkumného ústavu balneologického, Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád a Českého institutu lázní a zřídel včetně odborníků z Medispa.

„Na dvou setkáních mnohokrát zaznělo, že ve chvíli, kdy je umožněn start procesu existence výzkumného ústavu, tak je po nějakých pěti letech schopen se i sám financovat. A to díky tomu, že může dosáhnout na různé granty. Beru to jako velmi podstatnou informaci,“ řekl Franta.

Za dob zlatého věku lázeňství vznikla také bohatá balneologická knihovna, ta je v současnosti roztroušená po západních Čechách.

„Knihovna je asi na pěti místech v kraji. Bylo by zajímavé ji zdigitalizovat. S odkazem na dnešní vědění se v ní dají čerpat historické prameny,“ poznamenal Franta.