ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Karel Pešek, MAFRA

Sokolov ohlídají další kamery, první přibude u obchodního domu Tesco

  • 0
Nový bod kamerového monitorovacího systému se do konce letošního roku objeví v Sokolově. Bude bdít na dění kolem obchodního domu Tesco a město jej zřídí na základě požadavku státní policie. Policisté vytipovali v Sokolově hned čtyři lokality, které by podle jejich zkušeností potřebovaly zvýšený dohled.

„Samozřejmě se snažíme vycházet v tomto ohledu policii vstříc, nicméně náklady na zřízení nových kamerových bodů jsou vysoké,“ konstatoval Vladimír Meluzín, mluvčí sokolovské radnice. 

Jenom samotné kamery by město přišly na více než půl milionu korun, navíc by bylo nutné posílit počítačový systém, který je spravuje.

„Nakonec jsme se domluvili na kompromisu s tím, že kamery zařídíme za městské peníze u Tesca. Další pak bude radnice postupně budovat z dotačních peněz,“ naznačil Meluzín. Dotace chce město čerpat z titulů ministerstva vnitra.

To, že radnice vybrala jako první právě lokalitu u obchodního domu Tesco, není náhodou. Už výsledky ankety, kterou město zadalo, naznačují, že právě tato lokalita je v očích veřejnosti velmi problémová.

„Proto místo osadíme dvěma stacionárními a jednou pohyblivou kamerou,“ popsal postup radnice její mluvčí.

Konečná cena vzejde z výběrového řízení, podle Meluzína by ale nové kamerové body neměly být dražší než sto tisíc korun. Navíc zatím nebude zapotřebí posilovat kvůli nim počítačový systém.

Kamery ohlídají další tři místa v Sokolově

Dalšími lokalitami, které by do budoucna měly ohlídat kamery, jsou křižovatka u okresního soudu, výpadovka ze Sokolova u Lidlu a kruhová křižovatka ve směru na Dolní Rychnov. 

„Vedení města Sokolov jsme požádali o rozšíření kamerového systému, jelikož dosavadní systém se osvědčil, plní svou preventivní funkci a přispívá ke zvýšení bezpečí občanů a návštěvníků města,“ komentoval žádost policistů o rozšíření kamerového systému policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Spolupráce mezi městy, městskými policiemi a státní policií je běžnou realitou i v dalších městech regionu. Například v Karlových Varech zašla léty tak daleko, že státní policisté mají dnes k městským kamerám plnohodnotný přístup.

Policisté podle zkušeností velitele karlovarských strážníků Marcela Vlasáka kamer hojně využívají. „Svědčí o tom fakt, že jsme v minulosti měli stovky žádostí o záznamy z kamer,“ konstatoval Vlasák. I proto si nyní mohou záznamy z kamer pořizovat přímo policisté.

Problémové lokality ve Varech hlídají strážníci i policisté

Většina kamerových bodů v Karlových Varech, jejichž počet se dnes blíží čtyřem desítkám, vznikla s podporou dotačních titulů ministerstva vnitra.

„K tomu se vždy vyjadřuje i Policie České republiky. Problémové lokality, které jsme v minulosti kamerami osazovali, jsme proto vybírali po dohodě s ní,“ uvedl Vlasák.

I na karlovarskou radnici se v minulosti policisté obraceli s konkrétními požadavky na umístění monitorovacích zařízení. „My jsme jejich požadavky zakomponovali do celého městského projektu,“ podotkl velitel karlovarských strážníků.

Krajské město, respektive jeho strážníci, ovšem disponují také online kamerami ve služebních vozech. Záznamy z nich se podle Vlasákových zkušeností nyní stávají pro státní policisty také důležitými.

I karlovarskou městskou policii čeká upgrade celého monitorovacího systému.

„Zatím jsme posílili datové úložiště, v příštím roce začneme řešit počítače. Vize je taková, že by stávající server obsluhoval kamery v autech a mobilní zařízení, která strážníci používají přímo na ulici, nový by pak měl na starosti výhradně kamery v ulicích města,“ naznačil Vlasák plány pro nejbližší budoucnost.