(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Ekonomická fakulta chystá studijní program určený přímo pro Cheb

  • 0
Ekonomická fakulta Západočeské univerzity má jasno. Přestože stejně jako většina vysokých škol v republice bojuje s úbytkem studentů, plánuje další rozvoj. V dohledné době se dokonce chystá vytvořit unikátní studijní program výhradně pro Cheb.

Na dalším rozvoji fakulty intenzivně pracuje také nová děkanka Michaela Krechovská. Chce vybudovat moderní vysokou školu, která obstojí v konkurenci, bude mít spokojené studenty a stane se vyhledávaným partnerem zaměstnavatelů nejen v Karlovarském a Plzeňském kraji, ale v celé České republice.

„Počty studentů v průběhu posledních deseti let v Chebu postupně velmi výrazně klesaly. Samozřejmě se projevuje neblahý demografický vývoj. Pokles je zčásti dán nízkým počtem absolventů středních škol, také je však způsoben situací v regionu, který se vylidňuje. Mladí lidé odcházejí z příhraničí do větších měst,“ konstatuje děkanka Michaela Krechovská s tím, že situace v regionu je tak velmi složitá.

„Myslím si, že těmto negativním trendům se dalo čelit dříve a s větší intenzitou. Již před časem se mohly začít hledat nové příležitosti plynoucí z daného teritoria, namísto udržovací strategie. V současné době proto analyzujeme možnosti a připravujeme koncepci strategického rozvoje fakulty v Karlovarském kraji. Chtěli bychom tak podpořit rozvoj celé oblasti,“ říká děkanka, která se právě za tímto účelem rozhodla sestavit tým, jehož úkolem je zintenzivnit aktivity fakulty v kraji.

Ke spolupráci získala zkušenou manažerku, kterou považuje za silného patriota regionu. Je to Miluše Bartoňková, která je od letošního září novou vedoucí Centra celoživotního vzdělávání fakulty. V Karlovarském kraji žije, zná dané prostředí a má obrovskou energii a chuť jej rozvíjet.

„Musíme přemýšlet nadčasově. Dnešní děti se vzdělávají pro profese, které ještě neexistují, a touto cestou chceme jít i na Fakultě ekonomické. Naší snahou je zformovat nový prestižní studijní program, který by byl exkluzivně určený výlučně pro Cheb a jedinečný pro celou Českou republiku. Cheb by se tak stal spádovou oblastí mnohem širšího teritoria, než je pouze Karlovarský či Ústecký kraj. Při tvorbě koncepce vycházíme z bohatství našeho příhraničního regionu, z toho, co je u nás opravdu výjimečné,“ říká Miluše Bartoňková.

Fakulta ekonomická je tradičně s Chebem silně spojena. Byla zde založena už v roce 1990. Myšlenka, jež souvisela se snahou o rozvoj vzdělanosti, se snahou podpořit příhraniční region a zvýšit jeho šance na prosperitu, je poplatná dodnes.

Fakulta ekonomická nabízí v Chebu v prezenční formě dva studijní obory: Management obchodních činností a Podnikovou ekonomiku a management, kterou je možné studovat také v kombinované formě studia nebo v podobě kurzů celoživotního vzdělávání.

Již je vyhlášené 1. kolo přijímacího řízení pro akademický rok 2019/2020 a od 1. prosince 2018 je zpřístupněná elektronická přihláška na webu školy. Přihlášky je možné podávat do 31. března 2019.

Fakulta navíc organizuje den otevřených dveří, který se v Chebu bude konat 25. ledna příštího roku. Více informací o studiu je možné získat na webu ekonomické fakulty.