V Chebu pokřtili lavičku s bronzovou sochou Hurvínka, odlili ho v Bratislavě

  • 4
Hurvínkovu lavičku slavnostně pokřtili v Chebu. U posezení ze světlého pískovce, kterou zdobí bronzová soška oblíbeného rošťáka, se sešli představitelé radnice, zástupci muzea, veřejnost i autor nápadu Igor Kukučka.

„Chtěl jsem tímto způsobem vyjádřit poctu Gustavu Noskovi, který je duchovním otcem a tvůrcem Hurvínka a v Chebu dlouhá léta bydlel. A připomenout i něco z minulosti města. Protože vím, že spoustě Chebanů jméno Gustav Nosek nic neříká, ačkoli si myslí, že historii Chebu dobře znají,“ vysvětlil Igor Kukučka. Jak řekl, nápad se mu rodil v hlavě přibližně rok.

„Měl jsem štěstí, že mne muzeum požádalo, zda bych jim neudělal kopie loutek Spejbla a Hurvínka, se kterými by si mohly hrát děti, protože na originály z pochopitelných důvodů sahat nemohou. A už tehdy, když jsem loutky tvořil, jsem s tou myšlenkou koketoval. Když pak přišla možnost zapojit se s projektem do participativního rozpočtu, který u nás funguje pod názvem Mega nápady, využil jsem ji,“ řekl Kukučka, který podle svých slov s nápadem na lavičku oslovil řadu akademických sochařů.

Hurvínka odlili v Bratislavě

Autorem se nakonec stal slovenský umělec Miroslav Žáčok. Navrhl vytvořit dvě kamenné lavičky proti sobě, v jejichž středu by stál kamenný válec a na něm bronzová socha Hurvínka.

Sochu tvořil asi devět měsíců. „Hurvínek je odlitý v Bratislavě, pískovec pochází z jižních Čech. Původně to tedy měla být žula, ale přišla válka na Ukrajině, všechno podražilo, takže jsme nakonec zvolili jiný materiál,“ vysvětlil Kukučka.

Na novou lavičku v sousedství Písečné brány pod Chebským hradem se přišel podívat i prapravnuk řezbáře Noska Jaroslav Čaban.

„Moc se mi to líbí. Jsem rád, že se z boku válce, na němž Hurvínek stojí, objeví ještě informace o Gustavu Noskovi,“ řekl Čaban, který neskrýval dojetí. Přiznal, že jeho předek jej výrazně ovlivnil. Například tím, že v dětství rád a hodně kreslil.

„Malovat mne tehdy učil syn Gustava. Jako vzpomínku na něj si doma předáváme z generace na generaci originální návrhy loutek. Máme i zmenšenou loutku Spejbla, vyřezanou přímo Noskem. Hurvínka už nám bohužel někdo ukradl,“ dodal.