Petr Glaser

Petr Glaser | foto: Martin Stolař, MAFRA

Sokolov hrál poprvé doma a naposledy v letní přípravě

  • 0
V prvním domácím utkání letní přípravy a zároveň posledním před startem FNL vyhráli fotbalisté Baníku Sokolov nad Jiskrou Domažlice 1:0, když jedinou branku vstřelil Vávra pět minut před koncem.

„Celé utkání jsme byli lepším týmem, vytvořili si moc šancí, měli asi devatenáct střel na branku. Mrzí mě, že branek nebylo víc, ale je to slabina, na které musíme zapracovat. Zaslouženě jsme zvítězili, ale budeme muset ještě víc pracovat na zakončení a na tom, abychom dávali víc branek,“ zhodnotil duel sokolovský trenér František Šturma a dodal: „Jsem spokojen. Nebylo to jednoduché utkání a jsem rád, že jsme roli favorita zvládli a byli celý zápas lepší.“ Zápas byl generálkou na start nového ročníku soutěže, v sobotu Baník přivítá Hradec Králové, a i když kouč o sestavě neustále přemýšlí, nemá o ní úplně jasno.

„Je před námi ještě týden poctivých tréninků a podle toho se budeme rozhodovat, kdo nastoupí. Samozřejmě už mám v hlavě představu, ale ještě je to předčasné, je před námi celý týden a ještě mi mohou někteří hráči trochu zamotat hlavu dobrým přístupem a dobrou prací v tréninku,“ vysvětluje Šturma.

Zatím tři týdny pracovali spolu

K sokolovskému týmu se nový trenér připojil až v průběhu přípravy a za tři týdny společné práce ji hodnotí kladně.

„U některých hráčů vidím velký posun a zlepšení,“ pochvaluje si.

Šturma je hlavně rád, že do Sokolova přivedli hráče, kteří mužstvu pomohou.

„Přivedli jsme zdravou konkurenci, jakou jsem chtěl. Aby se tým zlepšoval a zápas od zápasu byl lepší. Máme čtyři devatenáctileté mladíky, kteří mi dělají velkou radost, zapojují se do věcí tak, že brzy budou dostávat šanci,“ říká sokolovský trenér.

Sázka na mladé

Cílem bylo zapracovat do týmu víc mladších hráčů. „To si myslím, že se nám postupně bude dařit, dva jsou z plzeňské líhně a dva z domácí. Jsem rád, že se zapracovávají,“ přiznává trenér Šturma.

Změny v kádru Sokolova

Skončili: Jan Kosak, Jaroslav Belaň – oba ukončení kariéry Odešli - Adam Beránek, Adam Ševčík, Erik Liener, Martin Holek, Milan Mišůn, Daniel Stropek (Karviná) Hostování ukončili - Michal Hlavatý, Daniel Novák, Patrik Voleský.

Přišli:  brankář Jakub Šiman, stoper Jan Hošek, záložníci Roman Wermke, Jakub Selnar, Ondřej Štursa, útočníci Jakub Kopřiva, Šimon Šmehyl, a dva sokolovští dorostenci, obránce Lukáš Šulc a útočník Patrik Fišer.

Dalším plánem bylo získat hráče trochu mladší, ale už trochu vyzrálejší, kolem jedna až dvaadvaceti let.

„I tyto posily se nám povedly.“ V konečném výsledku by to mělo při pohledu na tabulku vypadat lépe, než byli příznivci zvyklí z minulé sezony.

„Budu se držet skromných cílů. Chtěl bych, abychom hráli pěkný fotbal, aby na Baník chodilo víc diváků a když bychom se pohybovali v první polovině tabulky, budeme všichni rádi.“

Těžký los na úvod

Hodně napoví už úvod nového ročníku, po sobotním duelu s Hradcem Králové jede Baník na Žižkov a přivítá Zbrojovku Brno.

„Je to těžký los, ale myslím, že ve druhé lize může vyhrát poslední s prvním a naopak,“ nehází Šturma předem flintu do žita.

Už ode dneška bude vše směřovat k úvodnímu zápasu sezony s Hradcem Králové.

„Viděl jsem jej a udělal si nějaký obrázek. V tréninku budou technickotaktické věci, rozbor a video soupeře. Na soupeře se snažíte něco vymyslet a podle toho jsou tréninky specializované. Víme jak Hradec hraje, jaké má hráče, spoustu z nich jsem trénoval. Mám dobrý obrázek o nich, mají mladý běhavý tým, který chce hodně napadat, hrát ofenzivní fotbal, je to velice kvalitní soupeř,“ dodává sokolovský trenér František Šturma před startem soutěže.