Žena z Jihlavy si objednala vysvědčení, i když maturitu nikdy neskládala.

Žena z Jihlavy si objednala vysvědčení, i když maturitu nikdy neskládala. | foto: Dan Materna, MAFRA

Policie našla třetí padělané maturitní vysvědčení, ženu stálo 12 tisíc

  • 10
Čtyřiatřicetiletá žena z Jihlavy si loni v září přes internet objednala padělané maturitní vysvědčení. Zaplatila za něj 12 tisíc korun. Na podvod přišla policie v souvislosti s odhalením padělatele listin z Českolipska. Žena je už třetím známým zájemcem o falešný doklad o vzdělání.

Žena vysvědčení potřebovala kvůli novému zaměstnání u jihlavské firmy. Falsum jí přišlo na dobírku na začátku října, žena zásilku převzala a zaplatila.

Letos v únoru pak jako zájemce o zaměstnání uvedla do dotazníku nejvyšší dosažené vzdělání střední s maturitou a společnosti předložila i padělanou listinu.

"Žena ve skutečnosti v minulosti střední školu sice studovala, ale studium ukončila ve druhém ročníku a vysvědčení o maturitní zkoušce jí nebylo nikdy vydáno," uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová. Nejvyšší ukončené vzdělání má tak žena základní.

Kriminalisté ji nyní podezírají z padělání a pozměnění veřejné listiny. "Zabývají se také jednáním osoby, která maturitní vysvědčení padělala," dodala mluvčí policie Kroutilová.

Případ souvisí s padělatelem z Českolipska. "Případ byl odhalen při vyšetřování případu tohoto padělatele," potvrdila iDNES.cz mluvčí Kroutilová.

Policisté už dříve na Jihlavsku odhalili čtyřiadvacetiletého muže, který si od tohoto padělatele vysvědčení o maturitní zkoušce nechal zhotovit, a také dvacetiletou ženu v Sokolově v Karlovarském kraji, kterou rovněž zlákal inzerát na internetu, nabízející falešné maturitní vysvědčení (více o případu čtěte zde). Třem objednatelům nyní hrozí až tříleté vězení.