V parku ve Zboží jsou rozmístěné i sochy zdravotně postižených.

V parku ve Zboží jsou rozmístěné i sochy zdravotně postižených. | foto: Jaroslav Šnajdr, MAFRA

Parky u zámku Zboží a hradu Kámen budou bezpečnější, kraj uvolnil peníze

  • 0
Zastupitelé Kraje Vysočina schválili dotace pro zahradní areály ve Zboží a kolem hradu Kámen. Staré stromy tam už i ohrožují životy lidí. Ty by se díky milionům korun už během příštího roku měly měnit a nabídnout nové možnosti.

Miliony korun půjdou do obnovy parků u zámku ve Zboží na Havlíčkobrodsku a hradu Kámen na Pelhřimovsku. Dotace schválilo v úterý zastupitelstvo Kraje Vysočina.

Areál památkově chráněného zámeckého parku ve Zboží má v péči příspěvková organizace, která v zámku provozuje Ústav sociální péče.

"Stav parku se postupem času rychle horší, zejména staré stromy odumírají nebo vykazují závažné defekty. V areálu je problematická plocha nefunkční vodní nádrže a ani cesty nejsou v dobrém stavu," upozornil ředitel ústavu Josef Procházka.

Stromy ohrožují životy lidí

Cílem projektu je podle krajského radního Zdeňka Chláda uvést park do stavu, který by odpovídal požadavkům současného provozu ústavu a neohrožoval by veřejnost.

"Pokácí se dřeviny ohrožující bezpečnost návštěvníků a zaměstnanců v areálu parku. Stromy i keře jsou ve špatném a neperspektivním stavu a nevyhovují ani kompozičně," přiblížil Chlád. Projekt podle něj počítá také s regenerací trávníků na plochách poškozených kácením a odstraněním pařezů.

Na obnovu parku ve Zboží půjde 2,1 milionu korun. Tři čtvrtiny této částky má přitom pokrýt dotace ministerstva životního prostředí, o niž bude kraj nyní žádat. Zbylých asi 600 tisíc korun zaplatí kraj ze svého. Úpravy parku by měly začít příští rok a skončit do poloviny roku 2015.

Po bezmála třiceti letech se má dočkat obnovy také park hradu Kámen na Pelhřimovsku, o nějž pečuje Muzeum Vysočiny v Pelhřimově.

To má zpracovanou dokumentaci revitalizace parku, jejímž cílem je uvést park do stavu, který odpovídá požadavkům současného provozu hradu.

"Hradní zahrada byla dělána naposledy na přelomu 70. - 80. let a od té doby nebyla plošně řešena. Přerostlé a neupravené dřeviny by mohly do budoucna ohrozit návštěvníky. Proto v první části projektu počítáme s jejich revitalizací," upozornil ředitel pelhřimovského muzea Ondřej Hájek.

Cesty otevřou novou část parku

Druhá část se týká obnovy cestiček, laviček a dalšího zázemí parku. "Zpřístupnila by se tím větší část parku. Ten je nyní sice přístupný celý, ale předchozí vedení hradu rozhodlo, že v zadní části cesty nechá zatravnit a zruší je. Do zadní části vedou dvě cesty. Jednou z nich je i schodiště, které je nyní zavřené, a to chceme znovu otevřít. To by musel zaplatit kraj," konstatuje Hájek.

Revitalizace parku hradu Kámen má stát 1,2 milionu korun, z toho 370 tisíc poskytne kraj. Jeho obnova by měla začít podobně jako ve Zboží v průběhu roku 2014.