Od Nového roku má ústav, který prošel kompletní rekonstrukcí za 80 milionů, i...

Od Nového roku má ústav, který prošel kompletní rekonstrukcí za 80 milionů, i nový název – od 1. ledna byl přejmenován na Domov Nové Syrovice. | foto: www.kr-vysocina.cz

Ústav v Nových Syrovicích má po opravě novou střechu i vybavení kuchyně

  • 1
Složitá rekonstrukce ústavu sociální péče v Nových Syrovicích na Třebíčsku je u konce. Už v první polovině ledna se do kompletně opravených prostor krajského zařízení vrátí všichni klienti s diagnózou závislosti na alkoholu. Od Nového roku má ústav i nový název, byl přejmenován na Domov Nové Syrovice.

Oprava památkově chráněného objektu, jímž klasicistní zámek sloužící sociálním službám je, byla podle vedení kraje velmi náročná. Dokončena měla být původně už v závěru roku 2018.

„Z důvodu vysokých nároků památkového ústavu na zachování původních a hojně se vyskytujících historických stavebních prvků nebo jejich konzervování se opravy zámku protáhly zhruba o rok,“ konstatoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla.

Konečný účet za opravy a nové vybavení se vyšplhal na 80 milionů korun.

Původně se počítalo jenom s opravami dosluhujících interiérů, řešením problémů se statikou a zatékající střechou. To se však nakonec ukázalo jako nedostačující a v zámku se za stálého dohledu památkářů obnovilo téměř vše, co bylo možné v rámci stavebních i dalších činností provést.

Kompletně nová je rozlehlá střecha, která byla položena na sanovaný a narovnaný krov. Chloubou jsou podle náměstka Kukly repliky původních zámeckých komínů, z nichž hlavní má přesné rozměry původního tahu, jenž se za roky užívání roztrhl na dvě půlky.

„Na hranici životnosti bylo také severovýchodní průčelí budovy. Kvůli tlejícímu trámoví poklesly o několik centimetrů nosné zdi. Dochované zůstaly například i malované trámy z vrstvených konstrukcí, ty jsou umístěny pod ložnicemi klientů a bezpečně skryty pod novými podlahami. Ty už nevibrují, jsou pevné a bezpečné. V rámci rekonstrukce domova byly vyměněny výtahy, objekt má nově k dispozici pro vytápění dva kondenzační kotle a disponuje záložní elektrocentrálou,“ popsal Kukla.

Díky dobovým fotografiím mohlo být obnoveno i kování hlavního vnitřního vchodu, kam se rukou uměleckých kovářů vrátily původní erby. Chloubou je teď také stylová historizující dlažba v opravené jídelně. Repasována byla i většina dveří v interiérech domova. Nejstarší z nich pocházejí pravděpodobně ze 17. století.

Nadšené jsou i kuchařky

Provoz ústavu sociální péče byl po dobu rekonstrukce přemístěn do náhradních prostor v Želetavě. V současnosti je v péči ústavu 75 klientů. Do 22 zcela nových ložnic se postupně nastěhuje 78 obyvatel, o něž se bude nadále starat padesátka zaměstnanců.

„Odbytou už máme generálku prvního vaření v nové kuchyni, která je kompletně vybavená. Naše paní kuchařky jsou nadšené z nového nerezového varného centra se všemi vymoženostmi, které současnost nabízí. Naši klienti si budou muset zvyknout především na požární dveře, které jsou však nezbytně nutné pro zajištění jejich bezpečnosti,“ vyjmenovává novinky v provozu domova jeho ředitelka Veronika Doležalová.

Poslední zásadní historickou přestavbou prošel zámek v Nových Syrovicích na přelomu let 1820 až 1830, kdy byl opraven v klasicistním stylu. Od roku 1916 byl zámek v majetku hraběte Josefa Volfganga Marie Stubenberga, jenž jej po roce 1945 musel opustit, a zámek sloužil jako kasárna. V 60. letech v něm byl umístěn domov důchodců.

Poslední změny se dočkal v roce 1996, když tu byl zřízen ústav sociální péče s částí pro léčbu chronických alkoholiků. V roce 2004 se stal příspěvkovou organizací Kraje Vysočina.