Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejčastější věta? Nechtějte být stará. Taxikář pro seniory musí být i psycholog

  9:10
Není taxikář jako taxikář. Řidička Radka Fialová z Jihlavy má specifickou klientelu. Jsou to nejčastěji senioři, kteří nemají jiný způsob, jak se přepravovat. „Příbuzní, děti či vnoučata jsou daleko nebo pracovně vytížení a oni nemají na koho se obrátit. A nebo jsou úplně osamělí,“ popisuje taxikářka pro seniory.
Radka Fialová spojila radost z řízení auta s péčí o klienty, které přepravuje....

Radka Fialová spojila radost z řízení auta s péčí o klienty, které přepravuje. Už čtvrtým rokem v krajském městě provozuje Senior taxi. | foto: Ilona Zelníčková, MF DNES

Od dětství se toužila stát zdravotní sestrou. Od jejího snu ji však odradila maminka. „Sama byla zdravotní sestra a tuto práci mi prakticky zakázala s tím, že to je hrozně těžká profese. Ale mě to stejně celý život táhne do nemocnice. Mám v povaze pořád o někoho pečovat a starat se. Dělá mi to dobře,“ usmívá se pětapadesátiletá žena, která si přece jenom řízením osudu našla cestu, jak skloubit své záliby a dětské sny.

Spojila radost z řízení auta s péčí o klienty, které přepravuje. Už čtvrtým rokem v krajském městě provozuje Senior taxi. To je speciální dopravní služba dotačně podporovaná magistrátem pro lidi starší 65 let a pro ty s průkazem osob se zdravotním postižením. Službu založila v roce 2017 její kamarádka Marcela Mičková, která ji o dva roky později přizvala ke spolupráci. „Jenomže krátce nato náhle zemřela. Službu jsem po ní převzala a letos zahajuji čtvrtou sezonu sama,“ nahlíží do historie.

Čtyři stovky stabilních a aktivních klientů

Své klienty dopravuje nejčastěji na lékařská vyšetření, do nemocnic v kraji, ale i na specializované kliniky v Praze či v Brně. Často doprovází své zákazníky také do lázní, vozí je na úřady. Taky na pedikúru či ke kadeřníkovi. Nejdelší cesta vedla zatím na Ostravsko, do lázní Klimkovice.

Ročně najezdí kolem čtyřiceti tisíc kilometrů a za stejné období eviduje 2,5 tisíce jízd. „Mám čtyři stovky stabilních a aktivních klientů, které pravidelně vozím. Někteří mají se mnou i sedmdesát jízd za rok,“ vypráví Radka Fialová s tím, že její nejstarší klientkou je dáma, které je 92 let. „Je to čupr paní, která chodí dokonce i bez opory hůlek,“ obdivně dodává.

Tím, jak jezdí i dlouhé vzdálenosti a pracuje v rozmezí od šesti do 15 hodin, musí si zákazníci odvoz zamluvit ideálně čtyři dny až týden dopředu. Jednotlivé jízdy a přesuny má rozplánované doslova na minuty a radost jí dělá, když všechno klape podle harmonogramu.

Radost, že slyší něco jiného než zprávy

V autě během cest vyslechne mnohé životní příběhy svých pasažérů. „Většinou jsou smutné. Když jsem začínala, tak nejčastější věta byla: ‚Nechtějte být stará.‘ Bohužel v této profesi vidím, jak je stáří náročné, bolestivé, jak mnohé rodiny nefungují a jak jsou senioři často osamělí a odkázáni jen sami na sebe.“

Přiznává, že mnohdy si připadá tak trochu jako psycholog za volantem. „Snažím se hlavně naslouchat. Vím, že se potřebují vypovídat. Cítí se pak lépe. Snažím se o to, aby naše jízda byla spíš veselá, aby nemysleli tolik na svá trápení a bolesti. I já jim vyprávím různé své historky. Oni jsou zase rádi, že slyší něco jiného než zprávy v televizi,“ dodává s tím, že za roky praxe poznala, že paradoxně nejvíc nemocní lidé patří k těm nejveselejším.

Loni dokonce pomohla zachránit jedné zákaznici život. Ten den ji měla odvážet k lékaři. „Ona mi ale volala, že spadla na zem, leží za dveřmi a nikomu ze svých příbuzných se nemůže dovolat. Přijela jsem, dostala se do domu a pak i do bytu a zavolala záchranku. Za několik dní mi volala z nemocnice, že podle lékařů přišla záchrana za pět minut dvanáct. Kdyby tam bez pomoci ležela o trochu déle, už tu nebyla,“ přibližuje.

Tím, jak se se zákazníky setkává pravidelně, už to podle Radky Fialové v mnoha případech nejsou klienti, ale spíš známí a mnohdy i přátelé. „Volají mi i jen tak a chtějí vědět, jak se mám. Jedna paní mě chce dokonce adoptovat,“ usmívá se.

O to horší je pro ni sledovat jejich odcházení ze života i to, jak se jejich zdravotní stav pomalu zhoršuje. „V době covidu to bylo hodně špatné. To zemřelo hodně klientů. Jedna paní mi dokonce volala s tím, že se se mnou chce ještě rozloučit, protože se její stav náhle zhoršil a dlouho tu nebude. To pak přijdou na řadu i slzy,“ přiznává.

Společníkem na cestách jí je také medailonek svatého Kryštofa, který je patronem řidičů a cestářů. Dostala ho před dvěma lety od jedné silně věřící zákaznice. „Dokonce je posvěcený. A i když nejsem věřící, nosím ho neustále u sebe. Myslím, že funguje. Jezdím bez nehod,“ dodává.

Všechno hodně zdražilo. Na uživení to není

Přestože by se mohlo zdát, že dostatek zákazníků jí zaručuje i dobré živobytí, není to pravda. Provoz Senior taxi ji neuživí a musí si přivydělávat na brigádách. „Všechno v poslední době strašně zdražilo a náklady na provoz auta jsou ohromně vysoké. Všechny peníze, které vydělám, jdou zpátky do provozu a údržby auta. Nechci přitom zdražovat. To by potom služba ztratila smysl. Nyní jezdím po Jihlavě s dotací od magistrátu za 80 korun,“ říká.

Problémem je podle ní vzít si i obyčejnou dovolenou. Za poslední rok a půl měla jen jeden týden volna. Před koncem roku byla v situaci, kdy vážně uvažovala o tom, že s touto službou skončí a Senior taxi zavře. Nakonec k tomu nedošlo. „Bylo mi líto lidí, kteří se mnou jezdí. Jen jsem se před několika z nich zmínila, že o tom uvažuji, doslova mě prosili, ať to nedělám, protože nevědí, na koho jiného by se s odvozem obrátili. Tak zatím pořád jezdím,“ usmívá se Radka Fialová.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...