Dílo Vojtěcha Hynaise Alegorie Pravdy, jež je ve sbírce Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, si letos vyžádala galerie Centre Pompidou Metz. A prezentace obrazu bude pokračovat i příští rok. | foto: OGV Jihlava

Hynaisův obraz z jihlavské sbírky budí zájem, chtějí ho Francouzi i Španělé

  • 0
O obraz malíře Vojtěcha Hynaise, na kterém vyobrazil svou známou a později úspěšnou malířku Suzanne Valadonovou, je zájem ve světě. Dílo s názvem Alegorie Pravdy, které je ve sbírce Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, si v tomto roce vyžádala prestižní galerie Centre Pompidou Metz ve francouzských Metách. A prezentace obrazu bude pokračovat i v roce 2024.

„Projevilo o něj zájem Muzeum umění v Nantes a také Katalánské národní umělecké muzeum v Barceloně,“ informoval hejtman Vítězslav Schrek (ODS) s tím, že krajští radní posvětili prodloužení výpůjčky do zahraničí.

Slavný český malíř a mimo jiné i autor opony Národního divadla Vojtěch Hynais maloval Valadonovou při svém uměleckém pobytu v Paříži. Tehdy mladičká Suzanne byla inspirací mnoha slavných umělců, jako byl Henri de Toulouse-Lautrec, Pierre-Auguste Renoir či Edgar Degas. Později se sama stala uznávanou malířkou.

A právě její tvorbu, ale i období, kdy stála modelem mnoha umělcům, mapuje výstava „Suzanne Valadon. Un monde a soi“ (Vlastní svět – pozn. red.), kterou připravili francouzští galeristé v Metách. O uspořádání varianty této výstavy následně projevily zájem dvě další evropské galerie.

Hynaisův obraz je výjimečný tím, že k němu existuje fotodokumentace. „Dochovala se fotografie, na které je patrné, že mu Suzanne Valadonová stojí modelem. Tento snímek byl například reprodukován v biografii Vojtěcha Hynaise,“ uvedl ředitel jihlavské galerie Daniel Novák.

Alegorie Pravdy měla dvě varianty. Jedna je od 50. let minulého století v Jihlavě. Ta druhá, na níž je modelka zachycena v jiném úhlu, se nachází v Národní galerii v Praze.

23. července 2022