Před humpoleckou restaurací, kde byla oblíbená servírka zavražděna, vzniklo...

Před humpoleckou restaurací, kde byla oblíbená servírka zavražděna, vzniklo pietní místo. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Z vraždy servírky v Humpolci policie obvinila mnohokrát trestaného dělníka

  • 160
Z páteční vraždy servírky v Humpolci policie obvinila mnohokrát soudně trestaného dělníka původem ze středních Čech. Muže kriminalisté vypátrali již v pátek odpoledne. Měl zranění, která nedokázal vysvětlit. Soud jej poslal do vazby.

Tělo servírky našli lidé v humpolecké restauraci v ulici Na Kasárnách v pátek ráno. V pondělí k případu vyšetřovatel sdělil podrobnosti.

Podle vedoucího kriminálky na Vysočině Pavla Kubiše je pachatelem sedmačtyřicetiletý muž, který v minulosti pobýval v ubytovně v sousedství restaurace. Původem pochází ze středních Čech, nicméně v Humpolci žije a pracuje už delší dobu.

V restauraci byl pravidelným hostem a dobře to v ní znal. Vyšetřovatelé usuzují, že motivem jeho jednání byla loupež. Se servírkou muž pravděpodobně zápasil a přivodil si drobnější zranění. Jak k němu přišel, nedokázal vysvětlit.

Policisté případ stále vyšetřují a veškeré okolnosti vraždy zjišťují. Zadržený muž odmítl jakkoliv vypovídat. Vyšetřovatelé u něj však našli věci, které se z restaurace ztratily.

Servírku vrah ubodal. Vyšetřovatelé zajistili několik zbraní. Předpokládají, že vražedný nástroj bude mezi nimi.

Nožem na ženu už podezřelý v minulosti zaútočil

„Pracujeme se závěry provedené soudní pitvy. Vražda byla spáchána surovým způsobem, byly k tomu použity nějaké nástroje, minimálně část těch nástrojů máme. Musíme je ještě podrobit zkoumání, minimálně z odvětví biologie a genetiky,“ řekl kriminalista Kubiš.

Jak Kubiš informoval, zadržený muž má za sebou pestrou kriminální minulost. Byl už sedmkrát soudně trestán. K deseti letům vězení byl odsouzen za pokus o vraždu, který spáchal stejným způsobem jako nyní. Rovněž na ženu zaútočil nožem.

„Muž byl obviněn ze zvlášť závažného zločinu vraždy spáchaného surovým způsobem v úmyslu opatřit sám sobě majetkový prospěch a spáchaného opětovně, protože muž byl už v roce 1999 za pokus vraždy odsouzen na deset let, trest vykonal v roce 2009. I v případě předchozího zločinu zaútočil na ženu, kterou několikrát bodnul,“ řekl Kubiš.

Zatím poslední trest za majetkovou trestnou činnost mu vypršel v roce 2012.

V případě prokázání viny mu nyní za dokonanou vraždu hrozí patnáct až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.

,