ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: David Neff, MAFRA

Ve Větrném Jeníkově odhalil test covid, podstoupí je další obyvatelé

  • 8
U jednoho obyvatele Větrného Jeníkova na Jihlavsku byla v neděli zjištěna nákaza covid-19. Lidí, kteří mají příznaky nemoci, je však v tomto městysi více. V pondělí odpoledne čeká tyto osoby testování, přičemž výsledky by měly být známy během úterý.

„Přesný počet lidí, kteří mají být testováni, neznám, ale vím minimálně o pěti,“ uvedla k tomu starostka městyse Martina Lisová s tím, že se nejedná pouze o příslušníky jedné rodiny. Vylučuje také nákazu pozitivního obyvatele v zahraničí.

„Nakažená osoba byla na vyšetření v nemocnici a nyní se léčí doma, k hospitalizaci nedošlo,“ upřesnila Martina Lisová.

V městysi byla kvůli výskytu koronaviru okamžitě zpřísněna bezpečnostní opatření. Až do odvolání bylo opět zavedeno povinné nošení roušek a udržování dvoumetrových rozestupů. Do odvolání je také uzavřena pošta, úřad městyse, místní knihovna, hostinec, stánek s točenou zmrzlinou i aktuální výstava v budově zámku. Prodejna průmyslového zboží i oba obchody s potravinami zůstávají prozatím otevřeny beze změny, podmínkou je však vstup s rouškou a dodržování rozestupů.

„Mateřská škola a školní družina, dle doporučení krajské hygienické stanice, zůstávají v běžném letním provozu i nadále. Je pouze na rodičích, zda děti do zařízení umístí,“ podotkla starostka Větrného Jeníkova. Obyvatele městyse vyzývá k omezení sociálních kontaktů, ale zároveň také k zachování klidu. „Buďte, prosím, trpěliví a dodržujte nastavené podmínky tak, abychom společně zamezili šíření nemoci především mezi starší spoluobčany,“ apeluje Lisová.