Podzemní záchodky pod jihlavským Priorem, kam vedou pouze dlouhé schody, do měsíce skončí. Na toalety pak budou moci lidé zdarma chodit do dvou restaurací na náměstí.

Podzemní záchodky pod jihlavským Priorem, kam vedou pouze dlouhé schody, do měsíce skončí. Na toalety pak budou moci lidé zdarma chodit do dvou restaurací na náměstí. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Veřejné toalety pod Priorem končí, na WC se v Jihlavě chodí do restaurací

  • 3
Už před lety za primátora Jaroslava Vymazala (ODS) plánovalo vedení jihlavské radnice, že zruší veřejné toalety pod Priorem na Masarykově náměstí a vybuduje nové v jiné části centra. Dodnes se tak ale nestalo. Tak šéfové magistrátu zvolili jiné řešení, domluvili se s provozovateli restaurací.

„Na konci srpna skončí veřejné WC pod obchodním domem Prior. Lidé už mají místo nich k dispozici hned dvojí náhradu. Pro horní část Masarykova náměstí začaly jako veřejné WC fungovat záchody Radniční restaurace. Pro lokalitu spodního náměstí jsou veřejné toalety v prostorách bývalé herny hotelu Zlatá hvězda,“ oznámil mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Lidé tak už podle něj nemusejí složitě hledat veřejné toalety a sestupovat k nim po schodech hluboko pod obchodní dům Prior.

Vedení města prozatím z úsporných důvodů odložilo výstavbu nových veřejných toalet v Židovské ulici, v lokalitě za Snahou. „Chceme lidem nabídnout kultivovanější prostředí záchodků a hlavně bezbariérový přístup k nim,“ uvedl náměstek primátorky Martin Laštovička (KDU-ČSL).

Podle něj se vedení města dohodlo s provozovateli obou nemovitostí a nové veřejné záchody jsou už od 1. srpna přístupné zdarma. Lidé z radnice také nechají za peníze města obě provozovny viditelně označit, aby bylo zřejmé, že jde o veřejné WC.

Radní odsouhlasili tuto změnu s tím, že majitelům provozoven bude magistrát platit nájem za zpřístupnění a provozování toalet. V případě Zlaté hvězdy půjde o částku 85 tisíc korun ročně a v případě Radniční restaurace bude město platit 90 tisíc za celý rok.

„Město se s provozovateli dohodlo, že použití veřejných toalet bude pro veřejnost bezplatné,“ doplnil Martin Laštovička.