V improvizované školce v Brtnici už jsou první děti ukrajinských uprchlíků. A...

V improvizované školce v Brtnici už jsou první děti ukrajinských uprchlíků. A další ještě přibudou. | foto: Start Zelený

Stavební firma otevřela v rodinném domě školku pro ukrajinské děti

  • 0
Prvních pět dětí přivítala improvizovaná školka pro ukrajinské uprchlíky v Brtnici na Jihlavsku. Ve svých prostorách ji otevřela rodinná firma Start Zelený. Ve firmě počítají s tím, že budou schopni výhledově přijmout ještě dalších třináct dětí.

„Pro děti jsme připravili prostory, aby nemusely být celý den jen na ubytovně. Místa nabízíme i ostatním ukrajinským dětem, které jsou poblíž,“ říká iniciátorka pomoci Lucie Zelená.

Dětem je k dispozici rodinný dům v Brtnici, který je vybaven hračkami, ale třeba i odrážedly a koly, k dispozici je i oplocená zahrada a hospodářská zvířata, která mohou děti chodit krmit. „Kdyby nám nepřálo počasí, máme připravenou velkou zásobu výtvarných potřeb, pastelek, vodovek, nůžek, plastelíny, omalovánek, ale i lega a jiných věcí,“ přibližuje Zelená.

Firma tak navázala na svůj dva roky starý nápad, kdy podobným způsobem reagovala na covidovou pandemii a umožnila zaměstnaným maminkám, aby mohly chodit do práce.

Stavební společnost pomáhá rodinám uprchlíků z Ukrajiny od samého začátku. Zaměstnává dvacet ukrajinských dělníků a již o víkendu vypravila k polsko-ukrajinským hranicím první auta pro ženy a děti svých zaměstnanců.

„Zaměstnanci firmy pomáhají ženám a dětem vyřizovat také potřebné dokumenty, pojištění, případně pracovní víza. Některým ženám už jsme nabídli i práci,“ potvrzuje jednatelka firmy.

Všichni táhnou za jeden provaz

„Je neuvěřitelné, jak všichni táhnou za jeden provaz. Hodně lidí, zaměstnanci i místní, chce pomáhat, všichni jsme se semkli a každý nabízí, co umí. Někdo dopravu, někdo oblečení, kolegyně zase tuto sobotu bere děti na celé odpoledne do jihlavské zoo,“ dává další příklad.

Dobrovolníci pořádali sbírku věcí, které o víkendu chtěli dovézt na Ukrajinu. Do bezpečí také chtěli přivézt ženu jednoho ze zaměstnanců se sedmiletou dcerou žijící v Charkově. „Denně nám posílala fotky, jak sedí ve sklepě s dcerou na klíně a že ještě žije. Teď už máme potvrzenou zprávu, že nasedla do vlaku, jede k nám a bere i kamarádku s dětmi a babičkou,“ sděluje Zelená.

Pomoc ukrajinským dětem a rodinám přináší také jihlavský F-Point. Nabízí poradenství pro školy, organizace i jednotlivce, pomáhá s umisťováním ukrajinských dětí do škol i se zprostředkováním volnočasových aktivit.

„Jsme v tomto ohledu v neustálém kontaktu s městem a krajem. Během posledních tří dnů projevilo zájem o umístění do škol 33 dětí ukrajinských běženců. Čekáme, že toto číslo bude stoupat. Máme také otevřené odpolední kluby na doučování a od pondělí otevíráme dopolední kluby určené přímo pro děti uprchlíků. Chceme tam mít i ukrajinské učitele. Sháníme i dobrovolníky, kteří by se mohli dětem, ale i jejich rodičům věnovat,“ říká Dana Fiedlerová, ředitelka F-Pointu.

Podle mluvčího magistrátu Radovana Daňka jsou jihlavské školy schopny absorbovat desítky dětí. Magistrát je připraven při větším počtu zájemců otevřít i třídu až dvě v ZŠ Jungmannova.