Jaroslava Doležalová (vlevo) s Astrid Herbisonnovou, jejíž matce za války zachránila život.

Jaroslava Doležalová (vlevo) s Astrid Herbisonnovou, jejíž matce za války zachránila život. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Zemřela oceněná hrdinka, která za války zachránila židovskou dívenku

  • 4
Před měsícem převzala čestné občanství města Žďár nad Sázavou, oslavila třiadevadesáté narozeniny a těšila se na zájezd do Izraele. Minulou sobotu Jaroslava Doležalová zemřela. Dáma, která za války s manželem ukrývala židovskou dívku Jarmilu Wilhelmovou, se tím stala známou až na sklonku života.

Ona sama nad všemi poctami obvykle jen mávla rukou. „Copak já jsem udělala ve srovnání s těmi dalšími?“ říkala s odkazem na Nicholase Wintona a další zachránce.

Její životní příběh vešel ve známost až díky místním dobrodincům, kteří ji nejdřív navrhli na Cenu města Žďár nad Sázavou. Tu převzala loni v květnu.

Jaroslavu Doležalovou loni v červenci navštívil také izraelský velvyslanec v Česku Daniel Meron. A do Žďáru přijel letos v lednu znovu, aby jí na radnici předal čestné uznání. „Kdo zachránil jeden život, zachránil celý svět,“ citoval tehdy z Talmudu.

Jedna událost ale byla přece jen důležitější než všechna ocenění. Ve spolupráci s izraelským velvyslanectvím se podařilo vyhledat a zprostředkovat setkání s dcerou zachráněné Jarmily Wilhelmové Astrid Herbisonnovou.

Budou usilovat o ocenění Spravedlivý mezi národy

Poprvé se obě ženy setkaly loni v září, podruhé právě při udílení čestného občanství. „Díky vám jsem na světě já, můj bratr a také moje dvě děti,“ děkovala dojatá Astrid Herbisonnová, která žije v Německu. O tom, kdo je zachránkyní její matky, se dozvěděla až loni v květnu.

„Paní Jaroslava Doležalová byla statečná noblesní dáma bez pýchy. Jsem velmi smutný z toho, že nás opustil takto vzácný člověk. Každé setkání s ní bylo prosvětleno radostí a úsměvem,“ říká jeden z iniciátorů ocenění Martin Růžička.

Dál pro ni bude usilovat o udělení titulu Spravedlivý mezi národy, nyní už in memoriam. Ten uděluje Izrael lidem nežidovského původu, které přispěly k záchraně Židů před holokaustem.

Poslední rozloučení s Jaroslavou Doležalovou se koná v pátek ve 14 hodin ve žďárské bazilice Nanebevzetí Panny Marie.