Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žalobce podal stížnost proti zastavenému stíhání krajského náměstka

  11:22
Jihlavský státní zástupce Kamil Špelda podal stížnost proti zastavení trestního stíhání náměstka hejtmana Libora Joukla a šéfa krajských silničářů Jana Míky. Kauza nákupu sypačů tak nekončí. Žalobce označil zastavení stíhání za velmi nešťastné.

Kvůli posledním událostem svolal náměstek hejtmana Vysočiny Libor Joukl zvláštní tiskovou konferenci. Politik, vždy zvyklý mluvit z patra bez přípravy, tentokrát přečetl na papíře sepsané prohlášení. Nedovolil žádné dotazy. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

„Dnešního dne bude proti tomuto usnesení podána stížnost. S ohledem na složitost věci bude prozatím blanketní, tedy neobsahující odůvodnění, které bude zpracováno dodatečně,“ informoval v pondělí ráno Špelda.

Zatím pouze naznačil, o co se stížnost bude opírat. „Z odůvodnění napadeného usnesení je zcela zřejmé, že je postaveno toliko na zcela formálním výkladu zákona o veřejných zakázkách a v podstatě zcela nekriticky přejímá obhajobu obviněných,“ domnívá se žalobce.

Podle něho zůstalo zcela opominuto množství důkazů, které byly v průběhu přípravného trestního řízení opatřeny. „Soud se s nimi nijak nevypořádal, ačkoliv jde mnohdy o velmi závažné skutečnosti, které svědčí o vině obviněných,“ dodává Špelda.

Zdůraznil, že užití institutu zastavení trestního stíhání v případě Libora Joukla a Jana Míky považuje za velmi nešťastné a neodpovídající důkazní situaci.

„Důkazy by měly být nejprve provedeny před soudem ve veřejném hlavním líčení, poté by měly zaznít argumenty stran řízení a až následně by soud měl důkazy hodnotit a ve věci rozhodnout,“ myslí si státní zástupce.

„Neveřejné rozhodnutí tak, jak bylo aplikováno v této věci, vždy za sebou nechá jisté pochyby, ať již oprávněné či neoprávněné, což je veřejností vnímáno obzvlášť citlivě v případě, kdy trestná činnost spočívá v nakládání s veřejnými prostředky,“ dodal žalobce Špelda.

Zbytečně to stojí peníze mě i stát, domnívá se Joukl

Náměstek Joukl se stížností žalobce proti rozhodnutí soudu nesouhlasí. „Jestliže se podívám na usnesení soudu, kde se píše, že se stíhání zastavuje, protože i přes dokončené rozsáhlé dokazování nebyly zjištěny důkazy, že se trestní čin stal, je to pro mě stále stěžejní,“ říká.

„Teď se razí taková tendence, že se musí v trestním řízení využít všech možných dostupných prostředků, i když jsou od prvního pohledu zbytečné. Bohužel, stojí to pak peníze mě a stojí to peníze i stát, tedy všechny daňové poplatníky, které mohly být využity mnohem účelněji,“ dodal.

Libor Joukl a Jan Míka byli obviněni už před dvěma roky, na počátku loňského roku byla na soud v Jihlavě doručena obžaloba. Policie měla za to, že v roce 2009 pletichařili při výběrovém řízení na nákup 28 sypačů pro silničáře.

Podle vyšetřovatelů byla zakázka za 153 milionů korun předražena zhruba o milion na každém autě, navíc byla ušita na míru jedné firmě. Obžalovaným hrozilo až osmileté vězení.

Politická kariéra náměstka i přes zastavení stíhání končí

Oba obvinění to vytrvale odmítali. Tvrdí, že kraji naopak peníze ušetřili. Cenu za jedno auto označují za nižší, než kolik za vozy platí jiné kraje, města a organizace. Joukl si nechal zpracovat jiný posudek, který názor vyšetřovatelů vyvrací. Podle náměstka má 168 stran a podepsalo ho osm soudních znalců.

Výběrové řízení na nákup sypačů bylo podle Joukla už dříve prověřeno, mimo jiné i Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, aniž by bylo shledáno porušení zákona. Podle Míky také kontrolní výbor Kraje Vysočina konstatoval, že zakázka byla v mezích zákona.

I na tom základě jihlavský soudce Zdeněk Chalupa trestní stíhání obou mužů před necelými třemi měsíci zastavil. Důvody však veřejně v té době uvést nechtěl (více čtěte zde).

Státní zástupce podal stížnost ke Krajskému soudu v Brně. Odvolací soud ji buď zamítne a usnesení o zastavení trestního stíhání nabude právní moci, nebo ji uzná jako oprávněnou, usnesení soudu zruší a nařídí, aby ve věci znovu jednal a rozhodl.

Obvinění a následná žaloba však i tak zavře Liboru Jouklovi dveře do krajské politiky. Vzhledem k trvání soudní hrozby v době uzavírání kandidátek do krajských voleb nebyl napsán na kandidátní listinu a voleb se tak nezúčastní (přečíst si můžete zde).

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vedení Meziříčí si nechalo vyplatit statisícové odměny, opozice se zlobí

22. dubna 2024  12:13

Mimořádné roční odměny ve výši dvou měsíčních platů schválili pro nejužší vedení města zastupitelé...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Věžnice roky chystala přestavbu jezu, při povodni ho však vzala velká voda

26. dubna 2024  8:53

Několik let chystala Věžnice na Havlíčkobrodsku opravu poškozeného jezu na říčce Šlapance, který...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...